29.06.2016, Vlaky Regiojet CZ

Na trase z Brna do Prahy dnes existují dva zcela oddělené provozní koncepty vlaků tzv. vyšší kategorie – jednak převážně mezinárodní vlaky jezdící v hodinovém taktu (tzv. eurotakt) a vedle toho navíc dva další páry tzv. vložených Expresů, které jedou ráno z Brna (v 6.08 a v 7.08) do Prahy a odpoledne v opačném směru. Tyto dva páry vlaků, jezdí v krátkých (3-4 vozových) soupravách, nepřepravují mezinárodní cestující s dražšími jízdenkami a jsou tudíž z pohledu nároku na dotace a daňových poplatníků nejvíce ztrátové. Oba páry těchto spojů je RegioJet připraven provozovat bez nároku na dotace a v tomto smyslu si také zažádal o příslušné trasy.

RegioJet_Vectron_vlakova_suprava

Stát ušetří až 19 milionů Kč ročně na dotacích a získá vyšší kvalitu a rozah spojení

RegioJet závazně deklaroval, že zajistí provoz těchto dvou páru vlaků bez nároku na dotace. Ministerstvo dopravy možnost snížit rozsah dotování těchto prodělečných spojů z veřejných financí uvítalo – celkově tak ušetří 19 mil. Kč. Jedná se o jednoznačný přínos z hlediska úspory veřejných financí a současně růstu kvality a nabídky spojení. Bez nároku na dotace stát získá větší kapacitu a obslužnost více míst a dalších regionů. Navíc, pokud je nějaký dopravce připraven provozovat ve stejném či dokonce větším rozsahu tyto spoje bez dotací, není možné je objednávat jako dotované.

Nově nabídka rychlého přímého spojení Hodonína s Prahou, jako součást provozu těchto spojů

RegioJet navíc prodlouží trasy těchto spojů s tím, že by vytvořil zcela nové přímé spojení bez přestupu mezi Hodonínem a Prahou (spoj pojede v trase Staré Město – Hodonín – Břeclav – Brno – Praha a zpět). Je to dvojí přínos pro daňové poplatníky. Stát na jedné straně ušetří na dotacích a na straně druhé občané dostanou novou kvalitu rychlého vlakového spojení právě zejména z oblasti Hodonína a dalších s Prahou a dalšími městy v ČR.

RegioJet ve svých nových spojích na trasách Staré Město – Hodonín – Břeclav / Bratislava – Brno – Praha nabídne – vedle mnohem větší kapacity (delší soupravy) veškerý servis, který cestující znají z dalších tras, kde vlaky RegioJet jezdí. To znamená káva a další nápoje zdarma, rezervace vždy součástí jízdenky zdarma, připojení k internetu, denní tisk zdarma. Dále možnost využít internetového zábavního portálu, nabídka služeb dětské herny nebo možnost cestovat ve voze Astra s dotykovými obrazovkami přímo v jednotlivých sedačkách s možností sledování filmů, poslechu hudby apod. Vlaky budou taženy nejmodernějšími lokomotivami Siemens Vectron.

RegioJet současně počítá s nabídkou atraktivních cen jízdného na těchto nových trasách – a to včetně speciálních cenových nabídek pro studenty, žáky, seniory a další cílové skupiny zákazníků.