07.02.2017, Autobusy CZ

Dohodou skončila jednání mezi autobusovým dopravcem RegioJet a Jihočeským krajem ohledně opětovného navrácení možnosti přepravy cestujících v autobusových spojích RegioJet na vnitrokrajské trase Český Krumlov – České Budějovice.

RegioJet Irizar i8 foto: Martin Žarnovický

„Máme pro cestující mezi Krumlovem a Budějovicemi dobrou zprávu. Již od následujícího měsíce budou opět moci cestovat žlutými autobusy na této trase, ať už na výlety, do zaměstnání či do škol. Navíc 2x denně pojedou naše autobusy až k Lipenské nádrži a nově tak spojíme s Prahou, Budějovicemi a Krumlovem nejen samotné Lipno, ale také například Rožmberk nad Vltavou,“ říká Marcela Hamříková, obchodní ředitelka autobusové dopravy RegioJet.

Předprodej jízdenek na spoje od 1. 3. - včetně úseku Český Krumlov – České Budějovice a nového úseku na Lipno začne ještě v průběhu tohoto týdne. Spoje budou jezdit v hodinových intervalech a pro cestující to znamená plnohodnotný návrat rychlého a pohodlného spojení mezi Krumlovem a krajským městem.

Cestující nemohli využívat autobusy RegioJet v úseku mezi Krumlovem a Českými Budějovicemi od 11. prosince 2016, a to na základě omezení, které nečekaně do licence na tuto autobusovou linku zavedl Jihočeský kraj. RegioJet viděl toto omezení jako diskriminační a neopodstatněné s negativním dopadem zejména na stovky zákazníků, kteří denně využívali spoje RegioJet mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi za cestami do práce, do školy, k lékaři či za volnočasovými aktivitami.

Na základě následných jednání zástupců dopravce s novým náměstkem hejtmana kraje pro dopravu, Janem Kubíkem, bylo dosaženo dohody o opětovném obnovení vnitrokrajské dopravy ve spojích RegioJet a současně také o rozšíření spojů až na Lipenskou přehradu.

Vybrané detaily jízdního řádu od 1. 3. 2017 jsou následující:

• Vnitrokrajská přeprava mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi a z a do dalších míst na území Jihočeského kraje je možná ve všech autobusových spojích RegioJet bez omezení na lince Lipno – Český Krumlov – České Budějovice – Písek – Praha a zpět.
  • Autobusy odjíždějí z Českého Krumlova do Českých Budějovic a Prahy od 5.00 do 20.00 hodin v hodinovém intervalu. V opačném směru pak z Prahy od 6.00 do 21.00 hodin rovněž v hodinovém intervalu. V 10.30 hodin z Prahy a v 17.30 hodin z Českého Krumlova jedou v sezóně od konce dubna do konce září navíc vložené spoje.
  • Jízdní doba mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi je 30 minut z autobusového nádraží v CK a 25 minut mezi zastávkou Český Krumlov, Špičák a České Budějovice AN.
  • Spoj ráno s odjezdem v 6.00 hodin z Prahy pokračuje z Českého Krumlova do Lipna nad Vltavou a zastavuje v zastávkách Černá v Pošumaví (9.20), Frymburk (9.35) a Lipno nad Vltavou, lanovka (9.45). Stejně tak pokračuje spoj z Prahy ve 12.00, který z Českého Krumlova jede dále ve směru: Rožmberk nad Vltavou (15.30), Vyšší Brod (15.45), Loučovice (15.55), Lipno nad Vltavou (16.05) a Lipno nad Vltavou, lanovka (16.10).
  • V opačném směru pak ze zastávky Lipno nad Vltavou, lanovka, vyjíždí autobusový spoj RegioJet v 10.40, který dále pokračuje do Lipna nad Vltavou (10.45), Loučovic (10.55), Vyššího Brodu (11.05) Rožmberka nad Vltavou (11.20) a následně Českého Krumlova, Českých Budějovic, Písku a Prahy. Další spoj ze zastávky Lipno nad Vltavou, lanovka pak odjíždí v 05 a zastavuje ve Frymburku (17.15) v Černé v Pošumaví (17.30) a dále pokračuje do Českého Krumlova, Českých Budějovic, Písku a Prahy.

RegioJet chystá vstup na další vnitrostátní linky

RegioJet Irizar i8 obrazovky

Autobusový dopravce RegioJet podal žádost o licenci na další vnitrostátní linky, kde má zájem ještě v průběhu letošního jara začít jezdit. Jedná se o trasy Praha – Třeboň a Praha – Špindlerův Mlýn. Tyto nové autobusové spoje budou po cestě zastavovat v dalších městech. Přesný jízdní řád a další detaily ohledně zahájení provozu budou zveřejněny v okamžiku vydání licence ze strany úřadů.

Na vnitrostátní linky nasazuje RegioJet autobusy ve stylu Fun&Relax s individuálními obrazovkami v sedačkách s možností sledování desítek filmů, poslechem hudby, sledováním TV zpravodajství a přípojením k internetu zdarma.

Aleš ONDRŮJ
tlačový hovorca