22.03.2017, Dovolena.cz
  • Největší zájem je o Řím, Benátky, Londýn, Paříž
  • Zájmu se těší i okolní státy, RegioJet posiluje velikonoční autobusové spoje do Budapešti
  • Meziroční nárůst prodeje zájezdů do Egypta činí až 300 %

Minulý rok si Češi poprvé na Velikonoce užili delšího volna, společně s Velkým pátkem a Velikonočním pondělím tak mohli zůstat doma čtyři dny. Řada lidí tak využila velikonočních svátků k cestování. A stejně tomu bude i letos.

Loňské Velikonoce připadly na konec března, letos budou zhruba o tři týdny později, a to od 14. do 17. 4. S pozdějším datem svátků je spojený i výběr dovolených. „Zatímco v minulém roce vyrážela spousta Čechů o Velikonocích ještě na lyže do Rakouska či Itálie, letos se dá očekávat nárůst počtu klientů, kteří využijí Velikonoce k absolvování kratších poznávacích zájezdů, a to právě díky pozdějšímu datu svátků, které by mohlo přinést lepší a především teplejší počasí,“ říká Eva Sedlmajerová, ředitelka portálu dovolena.cz od STUDENT AGENCY.

Ceny poznávacích zájezdů jsou pak rozdílné podle délky pobytu i poptávaných služeb. Jednodenní poznávací zájezd do Krakova autokarem se dá na portálu dovolena.cz pořídit od několika set korun, čtyřdenní, tedy „celo-velikonoční“ zájezdy se pohybují do 5 000 Kč za osobu. Kromě poznávacích zájezdů si můžou klienti na portálu dovolena.cz vyhledat i zájezdy na velikonoční trhy v Rakousku. V nabídce jsou i zájezdy na lidové slavnosti a festivaly spojené s Velikonocemi – např. velkolepá procesí ve Španělsku, nebo Itálii.

Největší zájem ze strany klientů, kteří se rozhodli na tyto čtyři dny vycestovat, je podle statistik portálu dovolena.cz o Řím, Vatikán, Benátky, Londýn nebo Paříž. „Zatímco do Říma či Vatikánu míří lidé, kteří si chtějí ve městě kromě památek užít třeba i velikonoční atmosféru, do Londýna a Paříže se dá vyjet za památkami a nákupy, které je možné skloubit třeba s návštěvou Disneylandu. Populární jsou také zájezdy na květinové slavnosti v Holandsku,“ dodává Sedlmajerová.

To, že je o tyto metropole ze strany klientů o velikonočních svátcích velký zájem, potvrzuje i obchodní ředitelka autobusové dopravy RegioJet Marcela Hamříková: „Zaznamenali jsme velký zájem především o Benátky a Londýn, v poptávaném velikonočním volnu máme na našich autobusových linkách do těchto dvou metropolí poslední volná místa. Velmi populární jsou na Velikonoce ale i bližší cesty do okolních států, např. do Krakova nebo do Budapešti. Právě do maďarského hlavního města máme aktuálně některé autobusy vyprodané a pro velký zájem našich cestujících přidáváme posilové spoje. Pokud budou i ty naplněny, jsme připraveni přidávat další.

Ceny jízdenek do Krakova se pohybují od 250 Kč, do Budapešti od 330 Kč, do Benátek a Londýna je možné autobusy RegioJet dojet od 950 Kč. Kromě zmíněných destinací se autobusy RegioJet dostanou cestující třeba do Berlína (od 390 Kč), Kodaně (od 950 Kč) nebo Amsterdamu (od 950 Kč).

Zájem je také o cesty vlaky RegioJet – ať už na výlety do Prahy či Olomouce, nebo na Slovensko (Vysoké Tatry, Košice, Bratislava). Zde bude RegioJet zejména u vlaků z Prahy na Slovensko dávat do prodeje posilové vozy, vzhledem k tomu, že u některých spojů je běžná kapacita souprav již v tuto chvíli například v předvelikonoční čtvrtek vyprodána. Nicméně i ti, kdo plánují jet na prodloužený víkend například na Ostravsko, či na jižní Moravu, by neměli s rezervacemi na vlaky otálet. Zájem o cestování bude značný – podobně jako před vánočními svátky.

Letošní příznivý termín Velikonoc ale nabízí i další cestovatelské možnosti. „Vidíme významný nárůst prodejů zájezdů do Egypta – aktuálně až trojnásobný oproti loňsku. To souvisí jednak s ideálním termínem Velikonoc, ale i s faktem, že situace v Egyptě je klidná a ceny zájezdů jsou velmi příznivé,“ uvádí Eva Sedlmajerová. Kromě Egypta míří klienti STUDENT AGENCY také do Spojených arabských emirátů, Španělska nebo na jarní Malorku, či celoročně oblíbené Kanárské ostrovy.

 

Klára MAJÍČKOVÁ
tisková mluvčí
tel: +420 734 392 801
e-mail: klara.majickova@studentagency.cz