19.03.2019, Vlaky Regiojet CZ

Vedle Prahy rozjíždí CAR4WAY své aktivity nově v Brně a plánuje další města v České republice 

RegioJet, největší ryze soukromý osobní železniční dopravce ve střední Evropě a druhý největší železniční dopravce v České republice a na Slovensku, startuje spolupráci s největším poskytovatelem služeb carsharingu (sdílení vozů) v České republice – společností CAR4WAY.

RegioJet a CAR4WAY společně poskytnou zákazníkům v Brně a Praze komplexní mobilitu – možnost pohodlného přestupu z vlaku či autobusu RegioJet do sdíleného osobního auta se samoobslužným systémem vyzvednutí vozu a jednoduchým parkováním přímo v centru Brna či Prahy.

 

Zákazníci RegioJetu si mohou doplňkovou službu od CAR4WAY zarezervovat jednoduše – v rezervačním systému RegioJet během rezervace jízdenky na vlak či autobus. Jako zákazníci RegioJetu mají slevu na registraci do CAR4WAY ve výši 999 Kč a oproti ostatním zákazníkům tak za ni zaplatí jen 1 Kč. Navíc získají 60 minut jízdy sdíleným vozem zdarma.

CAR4WAY současně naplno startuje své aktivity v Brně. Již nyní je největším poskytovatelem služeb carsharingu v České republice a po úspěšném pilotním testování plánuje během letošního roku navýšit počet sdílených aut v Brně na 200 vozidel.

CAR4WAY nabízí tzv. volný carsharing vozidel vlastní flotily. To znamená, že zákazník si auto vyzvedne a může ho pak vrátit kdekoli ve vyznačené lokalitě daného města – nemusí se starat o vracení na určité místo a další náležitosti. Vše probíhá samoobslužně.

  • Cestující RegioJetu, který začíná či končí svoji jízdu v Brně či Praze, si během rezervace jízdenky na vlak či autobus může objednat doplňkovou službu CAR4WAY.
  • Následně cestujícímu přijde e-mailem spolu s jízdenkou také kód a odkaz, kde se o službě sdílení vozů dozví více a jehož prostřednictvím se přihlásí do systému CAR4WAY a provede svou registraci za zvýhodněnou cenu 1 Kč a zároveň získá bonus 60 minut jízdy zdarma.
  • Zastaví se na jednom ze čtyř prodejních míst RegioJetu, a nyní také zároveň CAR4WAY Pointech– v Brně na hlavním nádraží nebo v Domě pánů z Lipé nebo v Praze na hlavním nádraží na pobočce RegioJet nebo v internetové kavárně RegioJet na autobusovém nádraží Florenc. Tam klient ověří svou registraci a dostane čipovou kartičku, kterou pak odemkne auto.
  • Auto si jednoduše rezervuje v aplikaci CAR4WAY, nasedne do vybraného auta a může vyrazit. Sdílené vozy lze zaparkovat na fialových i modrých zónách v centrech měst. Po ukončení jízdy zanechá auto kdekoliv ve vyznačené lokalitě v Brně či Praze – například před domem, kde bydlí, nebo u místa schůzky či u nádraží. Nemusí jej nikomu předávat ani s ním nikam zajíždět na místo vrácení. Následně je mu za odjeté kilometry a čas stržena příslušná platba.
  • Cestující může využít také parkoviště RegioJet na nádraží v Brně-Židenicích, kde bude permanentní místo pro jeden vůz CAR4WAY.

Pilotní provoz CAR4WAY v Brně se osvědčil, přibydou další vozy včetně SUV

CAR4WAY působí na českém trhu od roku 2014 – doposud zejména v Praze. V Brně působí nově – od konce loňského roku zde nastartoval pilotní projekt, který nyní překlápí v plný rozsah aktivit. Ještě v letošním roce nabídne v Brně celkem 200 aut – a to včetně SUV modelu Škoda Karoq. Vedle toho mohou zákazníci využít široké škály vozidel od nejmenších Škoda CitiGo a Fabia, přes Rapid a Octavii až po užitkové vozy VW Caddy Van. Portfolio možností využití vozů CAR4WAY je široké. Od návazné cesty na jednání, přes cesty za soukromými účely či například při stěhování nebo pro přepravu většího nákladu.

Zájem o tento typ služby v Brně potvrdily první tři měsíce pilotního projektu. Nejvíce na jedno využití sdíleného vozu bylo zatím najeto 444 km. Službu CAR4WAY zákazníci v Brně využívají také opakovaně – nejvíce jeden uživatel zatím dohromady najel 1789 km. Další rozvoj carsharingu od CAR4WAY se předpokládá po zahájení spolupráce s dopravcem RegioJet, který je aktuálně největším dopravcem na trasách spojujících Brno s Prahou, Bratislavou či Vídní a od prosince také s Přerovem, Ostravou, Bohumínem a dalšími městy.

Počet cestujících ve vlacích RegioJet přes Brno roste meziročně o 32 %

Za první dva měsíce roku 2019 vzrostl počet cestujících využívajících spoje RegioJet jedoucí přes Brno o 32 % oproti stejnému období loňského roku. Celkem vlaky RegioJet na linkách přes Brno přepravily za leden a únor více než 352 tisíc cestujících. Trasa Praha – Brno – Bratislava / Vídeň je pro RegioJet stejně významná jako trase Praha – Ostravsko – Košice a vlaky RegioJet se staly pro cestující spojením první volby. Právě nabídka nových služeb, jako je carsharing od CAR4WAY je jedním z motorů růstu poptávky cestujících po cestování spoji RegioJet.

RegioJet se připravuje na nové trasy: vlaky RegioJet mezi Brnem, Ostravou a Bohumínem nabídnou nové služby pro cestující

Internet zdarma pro všechny cestující, dále káva, voda a denní tisk zdarma ve druhé třídě Relax a první třídě Business; možnost rezervace místa v ceně jízdenky a další doplňkové služby včetně carsharingu od CAR4WAY – to jsou služby, které budou novinkou pro cestující na trase Brno – Přerov – Ostrava – Bohumín, kde vlaky RegioJet zahájí provoz od prosince 2019.

Spoje RegioJet na této trase nabídnou první třídu Business a dvě druhé třídy – druhou třídu Relax s plným rozsahem služeb – včetně kávy a dalších položek zdarma a druhou třídu Low-cost, kde cestující bude mít jako součást zaplacené jízdenky místenku a internet zdarma. O obsluhu se postará palubní personál – stevardky a stevardi RegioJet.

RegioJet nasadí na tyto vlaky soupravy složené z moderních klimatizovaných vozů a vícesystémových lokomotiv Siemens Vectron a Bombardier TRAXX. Soupravy umožní přepravu vozíčkářů, jízdních kol, stejně jako budou vybaveny kuchyňkou pro zajištění přípravy a distribuce občerstvení cestujícím ve vlaku.

RegioJet také zahájil přípravy z hlediska náboru strojvedoucích pro nové trasy: pro zajištění provozu linky R8 (Brno – Ostrava – Bohumín) přijme až 30 nových strojvedoucích. Cílem RegioJetu je nabízet nejlepší podmínky pro práci strojvedoucích na trhu – a to jak z hlediska odměňování, tak z hlediska plánování směn. Strojvedoucí mají také možnost si flexibilně zvolit délku pracovního týdne v rozsahu 37,5 nebo 36 hodin. U RegioJetu tak průměrná mzda ve skupině strojvedoucích (bez započítání diet) dosahuje až 47 tisíc Kč a ve druhém čtvrtletí chystá RegioJet další navýšení. Vedle strojvedoucích chystá RegioJet také nábor palubního personálu, prodejců a dalších zaměstnanců pro provoz linky R8. Celkem to bude 160 nových zaměstnanců na pozicích strojvedoucí, vlakvedoucí, stevardi, dispečeři, prodejci jízdenek, mechanici a elektromechanici, technolog, instruktor strojvedoucích, strojmistr.