20.03.2019, Vlaky Regiojet CZ

RegioJet přijme pro zajištění provozu nových spojů až 160 nových zaměstnanců. Nábor v Moravskoslezském kraji běží naplno. Klimatizované soupravy, internet zdarma pro všechny cestující, dále káva, voda a denní tisk zdarma ve druhé třídě Relax a první třídě Business; možnost rezervace místa v ceně jízdenky a nabídka dalšího doplňkového servisu – to jsou služby, které budou novinkou pro cestující na trase Bohumín – Ostrava – Přerov - Brno, kde vlaky RegioJet od prosince 2019 vystřídají dosavadního dopravce České dráhy.

 

RegioJet vstoupí na tuto trasu na základě vítězství ve výběru dopravců pro tuto trasu objednávaných rychlíkových spojů pořádaném ministerstvem dopravy. Cestující dostanou komfortnější služby a stát celkem za dobu trvání osmileté smlouvy s RegioJetem o provozu rychlíkových spojů na této trase ušetří 219 mil. Kč na dotacích.

Tři třídy pro cestující

Spoje RegioJet na této trase nabídnou celkem tři cestovní třídy: první třídu Business a dvě druhé třídy – druhou třídu Relax s plným rozsahem služeb – včetně kávy a dalších položek zdarma a druhou třídu Low-cost, kde cestující bude mít jako součást zaplacené jízdenky místenku a internet zdarma. O obsluhu ve vlaku se postará palubní personál – stevardky a stevardi RegioJet.

RegioJet nasadí na tyto vlaky soupravy složené z moderních klimatizovaných vozů a vícesystémových lokomotiv Siemens Vectron a Bombardier TRAXX. Soupravy umožní přepravu vozíčkářů, jízdních kol, stejně jako budou vybaveny kuchyňkou pro zajištění přípravy a distribuce občerstvení cestujícím ve vlaku.

Podobně jako na dalších trasách očekává RegioJet i zde právě díky příchodu nového dopravce a nových služeb nárůst popularity cestování vlakem a veřejnou dopravou. Díky novým spojům na trase Brno - Přerov - Ostrava - Bohumín zároveň vznikne síť dálkových spojů RegioJet, které propojí klíčové metropole v rámci České republiky a také sousedních zemí, jako jsou Slovensko či Rakousko.

Nábor zaměstnanců pro zajištění provozu nových spojů

RegioJet také zahájil přípravy z hlediska náboru strojvedoucích pro nové trasy: pro zajištění provozu linky R8 (Bohumín – Ostrava – Přerov Brno) přijme až 30 nových strojvedoucích. Cílem RegioJetu je nabízet nejlepší podmínky pro práci strojvedoucích na trhu – a to jak z hlediska odměňování, tak z hlediska plánování směn. Strojvedoucí mají také možnost si flexibilně zvolit délku pracovního týdne v rozsahu 37,5 nebo 36 hodin. U RegioJetu tak průměrná mzda ve skupině strojvedoucích (bez započítání diet) dosahuje až 47 tisíc Kč a ve druhém čtvrtletí chystá RegioJet další navýšení.

Vedle strojvedoucích chystá RegioJet také nábor palubního personálu, prodejců a dalších zaměstnanců pro provoz linky R8. Celkem to bude 160 nových zaměstnanců na pozicích strojvedoucí, vlakvedoucí, stevardi, dispečeři, prodejci jízdenek, mechanici a elektromechanici, technolog, instruktor strojvedoucích, strojmistr.

Rekordní výsledky v roce 2018 a investice do nových vozidel – připraveny jsou další nákupy a rekonstrukce ve výši více než 1 mld. Kč

V roce 2018 přepravily vlaky RegioJet na všech svých linkách 9,7 milionů cestujících. Ve srovnání s rokem 2017 se jedná o masivní meziroční nárůst ve výši 29 %. Současně RegioJet bude mít za rok 2018 rekordní hospodářské výsledky. Podle předběžných neauditovaných výsledků by za rok 2018 zisk před zdaněním měl dosáhnout více než 100 milionů Kč. I zde se jedná o rekordní výsledek ukazující vysokou rentabilitu realizovaných investic v sektoru železniční dopravy.

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet, k tomu říká: „Železniční doprava je vysoce perspektivním oborem našeho podnikání a za rok 2018 budeme mít zisk před zdaněním více než 100 mil. Kč. Vlaky RegioJet jsou ziskové na všech linkách, kde jezdíme a díky férovým cenám a lepším službám dokážou přitáhnout na železnici stovky tisíc nových cestujících ročně. Právě příchod nových dopravců a služeb na železnici je dlouhodobě hlavním motorem celkového růstu sektoru osobní železniční dopravy.“

V roce 2018 nasadil RegioJet do provozu nová vozidla v hodnotě stovek milionů Kč. Jedná se především o 4 vícesystémové lokomotivy Bombardier TRAXX a dále nové vozy Astra s individuálními obrazovkami v sedačkách pro cestující.

Pořizování a nasazování nové vozové techniky bude pokračovat také v letošním roce – RegioJet plánuje nasazení dalších nových více systémových lokomotiv do provozu – stejně jako dalších nových vozů Astra.

RegioJet má připravené další nákupy a rekonstrukce vozů v hodnotě přes 1 mld. Kč, které by rád začal realizovat během následujících 2-3 let, tak aby pokračoval ve zvyšování počtu nabízených sedaček a mohl tím zajistit dostatek míst pro zvyšující se počet pasažérů.