22.10.2019, Jazykové pobyty

STUDENT AGENCY uchazečům otevřela přihlášky do programu WaT pro léto 2020, na výběr je z desítek destinací po celých USA. Zájem o letní brigády v zahraničí mezi mladými Čechy roste. Ne všem ale stačí vycestovat do okolních evropských zemí. Pro cesty za oceán proto volí nejčastěji program Work and Travel. Ten patří v posledních letech mezi vůbec nejpopulárnější v nabídce oddělení pracovních pobytů STUDENT AGENCY a zájem o něj roste.

 

Ideální doba pro výběr pobytu pro léto 2020 je přitom právě teď. „Nelze říci, že pokud někdo přijde na jaře a bude chtít někam vyjet, místo nebude. Nicméně v současnosti je výběr konkrétních cílových destinací nejrozmanitější. A místa se plní velmi rychle. Navíc administrativa spojená s vycestováním do Spojených států za prací může být zdlouhavý proces, a proto je dobré, vše začít řešit s dostatečným předstihem,“ upozorňuje ředitel oddělení jazykových a pracovních pobytů STUDENT AGENCY Peter Janičina. Zároveň upozorňuje, že hledání pobytu na poslední chvíli se může prodražit kvůli vyšším cenám letenek do Spojených států, a také kvůli vyššímu programovému poplatku. Ten je do 13. prosince nejnižší.

Podle Janičiny už není u mladých Čechů hlavním důvodem k vycestování zlepšení jazyka. „Jazyk znají ze školy. Od našich zákazníků víme, že hlavní motivací je pobyt samotný. Nestačí do Spojených států vycestovat jen na týden či dva jako na běžnou dovolenou. Work and Travel řada zákazníků, která jej absolvovala vnímala jako prázdninové dobrodružství. Chtějí poznat nové lidi, poznat nová místa a samozřejmě jako bonus si i něco vydělat,“ vysvětluje.

A kam mladí Češi ve Spojených státech nejraději míří? Nejvíce zákazníků STUDENT AGENCY chce své léto trávit v Yellowstone National Park. Kromě toho, že se sami věnují návštěvníkům parku, mají možnost po jeho stezkách sami ve volném čase cestovat. Chtěli jsme někam do přírody, což Yellowstone splňoval. Bylo to perfektní místo uprostřed národního parku. Kdykoliv jsme měli volno, mohli jsme vyrazit. V národním parku jsme byli dva a půl měsíce, pak jsme zamířili na další podobná místa. Příroda ve Spojených státech je dechberoucí, ty kulisy a panoramata, která nabízí, jsou v porovnání s tím, co máme v České republice, monumentální. Každý park je unikátní,“ popisuje svoji zkušenost s programem Work and Travel jeho absolventka Adriana Plotzerová. Dalším oblíbeným zaměstnavatelem mezi přírodními rezervacemi je dlouhodobě Glacier Park v Montaně.

V nabídce STUDENT AGENCY se menší zaměstnavatelé každoročně střídají, uchazeči v ní naleznou ale i odkazy na dlouholeté a osvědčené partnery s řadou ohlasů od našich spokojených klientů. „Na Work and Travel jsem vycestovala dva roky po sobě, podruhé na Aljašku, a obě léta byla těmi nejlepší okamžiky mého studentského života,“ dodává Plotzerová.

Další oblíbené profese v programu Work and Travel jsou místa v zábavních parcích nebo místa plavčíků u bazénů. Práci v USA mohou uchazeči obecně získat v hotelnictví, v pohostinství či ve službách. „Práci si buď uchazeč nechá zajistit skrze naši spolupráci s partnerskými agenturami, kdy se může v březnu účastnit takzvaného Job fair za účelem pracovního pohovoru. V průběhu celé zimy a jara také probíhají online pohovory se zaměstnavateli pomocí videohovorů. Případně si práci naleznete sám a my jako agentura se postaráme pouze o sjednání příslušných dokumentů,“ vysvětluje Janičina.

Uchazeči poptávají v posledních letech ve velkém destinace v Kalifornii, STUDENT AGENCY se proto v posledních letech snaží vyjednat s partnerskými agenturami širokou nabídku zaměstnavatelů právě v tomto americkém státě, kde sídlí například velké zábavní parky. Pracovní doba je standardně třicet až čtyřicet hodin týdně a ohodnocení je mezi 7,25 USD - 14 USD na hodinu. Velmi žádané přesčasy jsou ohodnoceny vyšší hodinovou mzdou, obvykle 1 a půl násobek hodinové mzdy.

Pobyt skrze program Work and Travel si nemohou zájemci zařídit takzvaně na vlastní pěst. Takový program nelze zařídit bez cestovní agentury jakou je STUDENT AGENCY. Spolupracujeme s americkými agenturami, které zařizují podklady pro získání víz. Student, který by se rozhodl vycestovat za prací na léto sám bez zprostředkovatelské agentury by potřebná víza neobdržel, a najít si práci, byť jen krátkodobý přivýdělek, s turistickým vízem je nelegální a hrozí za něj deportace,“ upozorňuje Peter Janičina, ředitel oddělení pracovních a jazykových pobytů.

Mezi uchazeči o program Work and Travel v posledních letech převládají ženy, těch je každoročně mezi šedesáti a sedmdesáti procenty. „Věk uchazečů je nejčastěji 21 nebo 22 let. Právě pro tuto věkovou kategorii je program určen především,“ zmiňuje informace ze statistik STUDENT AGENCY Janičina. Work and Travel je specifický program nabízený právě studentům denního studia vysokých a vyšších odborných škol.

Alternativou k programu Work and Travel je program Camp USA. Ten je vhodný pro mladé lidi, kteří mají zkušenost s vedením dětí na dětských táborech, vedou zájmové kroužky, učí sportovní aktivity nebo jinak pracují s dětmi a mládeží. Hlavním úkolem vedoucích (tzv. Counselor) je být dobrým příkladem dětem v táboře, zajistit jim denní program a aktivity. Program je levnější a není podmínkou, že uchazeč musí být student denního studia vysoké či vyšší odborné školy.