24.10.2019, Dovolena.cz

Pondělní svátek řada Čechů oslaví v zahraničích. Mezi zákazníky STUDENT AGENCY se zvýšil zájem o letenky i o pobyty v zahraničí. Na portále dovolena.cz zaznamenali prodejci dokonce 75 % nárůst zájmu o pobyty s odletem o nadcházejícím víkendu.

Zatímco zářijový svátek svatého Václava tentokrát vyšel na víkend, v pondělí 28. října je volno a lidé toho jednoduše chtějí využít. Zájem o letenky v tomto termínu se navýšil v porovnání s běžným víkendem asi o 20 %. Podle obchodní ředitelky letenek od STUDENT AGENCY, největšího prodejce letenek na českém trhu, Věry Janičinové, je na první pohled z prodejů patrné, že si chtějí lidé užít ještě poslední teplé dny. „Řada lidí míří na exotickou dovolenou. V termínu 26. až 28. října se zvýšil zájem třeba o odlety do destinací, jako je Thajsko, Srí Lanka, Bali či Maledivy. Zájem je srovnatelný s loňským rokem, kdy byl prodloužený víkend na konci září, a právě v říjnu se ho lidé nedočkali,“ dodává Janičinová. Volné sváteční pondělí jim tak jednoduše ušetří jeden den čerpání dovolené u zaměstnavatele.

Větší počet Čechů lákají i kratší výlety do evropských metropolí. Žebříčkům letošních podzimních prodejů vévodí Paříž, v porovnání s loňským rokem vzrostl zájem o cesty do francouzské metropole asi o 19 %.Mezi Prahou a Paříží mohou zákazníci cestovat už od několika set korun za jednu cestu. Stejně tak i do dalších destinací v Evropě. Právě nízké ceny letenek je letos na podzim nalákaly,“ vysvětluje Janičinová. Podle ní roste zájem o letenky od takzvaných low cost dopravců. „Především na kratší lety, asi do 3 hodin letu. U těch delších dávají cestující stále přednost pohodlí – lepší sedačky v letadle, péče palubního personálu nebo i možnost občerstvení. Navíc k low cost dopravcům si často mohou vzít zdarma pouze příruční zavazadlo,“ upozorňuje.

Tradičně mají zákazníci STUDENT AGENCY na podzim zájem o letenky do měst na španělském pobřeží. Rekordmanem mezi nimi je letos Amsterdam, kde prodejci letenek STUDENT AGENCY zaznamenali nárůst poptávky dokonce o více než 30 %. Stále oblíbená je Malaga, Londýn nebo Barcelona.

Právě do katalánské metropole letos na konci října zamíří stovky našich zákazníků. „Barcelona je oblíbenou podzimní destinací našich zákazníků a ani dočasná bezpečnostní situace je neodradila od nákupu letenek. Naopak, v posledním týdnu jsme zaznamenali desítky rezervací, zejména pak na prodloužený víkend. V porovnání s loňským rokem byl zájem o Barcelonu o 23 % vyšší než loni. Opět se potvrdilo, že Čechy neodradí od návštěvy destinace ani zhoršená bezpečnostní situace,“ dodává obchodní ředitelka letenkového oddělení. Mezi další oblíbené cílové destinace ve Španělsku patří například přímořská Malaga.

Podzimní prázdniny u moře: Prodeje zájezdů vzrostly o 75 %

Zvýšený zájem o pobyty v zahraničí zaznamenali i prodejci portálu dovolena.cz patřícího do holdingu STUDENT AGENCY. Rekordní zájem zaznamenali především o pobyty v Egyptě či na Kanárských ostrovech. „Asi 50 % našich zákazníků, kteří míří na pobyt v tomto termínu jsou rodiny s dětmi. Na sváteční víkend totiž plynule navazují podzimní prázdniny. Mezi jejich další oblíbené podzimní cíle patří třeba Turecko, Spojené Arabské Emiráty a jiné destinace dostupné do několika hodin letadlem, poptávaná je také dovolená v exotické Dominikánské republice,“ vysvětluje ředitel portálu dovolena.cz Petr Komárek.

Například nabídka zájezdů do Egypta s odletem z Prahy je na termíny podzimních prázdnin téměř vyprodaná a ceny těchto zájezdů s blížícím se termínem odletu spíše rostou. „Naše nabídka je ale stále dostatečná, a to i proto, že v ní kromě zájezdů od českých organizátorů, naleznete i pobyty od německých a rakouských cestovních kanceláří,“ upozorňuje Komárek. Cena takových zájezdů pak může být dokonce nižší. U našich západních sousedů je zájem o podzimní pobyty u moře vyšší a tamní cestovní kanceláře připravují svoji nabídku pro mnohem širší a rozmanitější trh. „Nerozlišují pouze mezi létem a zimou. Podzimní pobyt u moře, třeba v blízkém Egyptě nebo prodloužení si léta třeba na Kanárských ostrovech nebo v Emirátech je normální. V posledních letech vnímáme, že tento trend sílí i u nás,“ doplňuje informace dle statistik portálu dovolena.cz jeho ředitel.

Kromě exotických dovolených zákazníci na portálu poptávají i kratší takzvané poznávací pobyty v evropských metropolích nebo třeba relaxační návštěvy různých lázeňských měst. Letos vzrostl zájem například o wellness hotely v Maďarsku. Oblíbenou variantou podzimních prázdnin jsou i zájezdy do zábavních parků jako je Disneyland nedaleko Paříže nebo Legoland u dánské Kodaně.