10.03.2020, Vlaky Regiojet CZ

Železniční dopravce RegioJet upravuje od dnešního dne rozsah služeb a nabídku cen a jízdenek na rychlíkové lince R8.

Druhá třída Standard s kávou Illy zdarma a nové uspořádání vozových tříd

Nově se cestující na lince R8 setkají s druhou třídou Standard, která jim nabízí širší rozsah služeb – včetně například kávy značky Illy zdarma, vody či denního tisku. K dispozici mají také další občerstvení za zvýhodněné ceny, které jsou totožné s cenovou úrovní v první třídě nebo v tzv. komerčních vlacích kategorie RJ (jezdící například na trase Praha – Ostravsko). Třída Standard je pro cestující nově umístěna ve voze číslo 2 a u posílených souprav v přepravních špičkách, které mají 7 a 8 vozů, také v části vozu číslo 3. RegioJet sjednocuje názvy a uspořádání svých tříd na lince R8 se svými ostatními vlakovými spoji a nově tak na lince R8 nabízí třídy Business (1. třída), Standard (2. třída) a Low-cost (2. třída).

Časové jízdenky pro pravidelné dojíždění

RegioJet od dnešního dne zahájil prodej tzv. časových jízdenek. Ty jsou dostupné jak na prodejních místech, tak on-line přes internetové stránky dopravce a představují cenově nejvýhodnější nabídku pro cestující, kteří například denně dojíždějí vlaky na lince R8 do zaměstnání. Tyto jízdenky se prodávají ve variantách pro 7, 30 a 90 dnů, jsou platné ve třídě Low-cost (2. tř.) a umožňují v rámci své platnosti neomezený počet jízd na zvolené trase libovolným rychlíkovým spoje RegioJet na lince R8. Časové jízdenky jsou v prodeji také ve variantách se státem nařízenými slevami ve výši 75 % pro mládež, studenty či seniory.

Například 30 denní časová jízdenka pro cestování z Přerova do Brna vyjde na 2814 Kč (7 denní 804 Kč, 90 denní 7437 Kč); z Hranic na Moravě do Ostravy pak na 1701 Kč (7 denní 486 Kč, 90 denní 4496 Kč). Cenově by tak měly odpovídat tzv. traťovým jízdenkám ČD ve variantě s 25% slevou bez nutnosti nákupu In-karty.

K dispozici na prodejních místech a na internetu jsou také tzv. Flexibilní jízdenky, které platí 1 den a je možné je v rámci dne platnosti a zvolené trasy využít pro cestu libovolným spojem na rychlíkové lince R8. Tyto jízdenky jsou buď ve variantě pro třídu Business (1. tř.) nebo pro druhé třídy (Standard a Low-cost).

Úprava cen na mimošpičkové a špičkové spoje

Výše uvedenými změnami končí úvodní období provozu vlaků na lince R8, kdy RegioJet nenabízel plné portfolio jízdních dokladů a úplný rozsah  služeb a také ceny jízdenek byly právě například kvůli absenci nabídky časových jízdenek ve všech spojích stanoveny na jednotné snížené zaváděcí úrovni.

Nově se ceny jednorázových jízdenek RegioJet s bezplatnou rezervací místa na konkrétní spoj budou lišit podle toho, zda daný spoj jede v době přepravní špičky nebo mimo ni. Základní nejnižší cenová úroveň přitom ve 2. třídě Low-cost u většiny spojů zůstává na stávající cenové úrovni jízdného; vyšší ceny jsou pak v době tzv. přepravní špičky.

Beze změny pak zůstávají ceny a nabídka cestování pro držitele jízdenek v tarifech IDS (Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj); nemění se ani osvobození od doplatku při nástupu do vlaku bez platné jízdenky (v jakémkoli případě).