02.05.2012, archiv
RegioJet od počátku tohoto týdne uvedl do provozu novou generaci datových jednotek pro mobilní přenos dat, které šíří jeho palubní WiFi. RegioJet je jediný železniční dopravce v České republice, který nabízí možnost bezplatného připojení k internetu pro všechny cestující, kteří cestují jeho vlaky IC RegioJet na trase mezi Ostravskem a Prahou. Základní charakteristiky internetového připojení jsou následující:
 

Každý z vozů vlakové soupravy je vybaven inteligentní jednotkou pro přenos mobilních dat, která obsahuje 3x modem UMTS/EDGE (O2, VODAFONE, T-MOBILE) a 1x modem pro CDMA technologii. Jednotka vytváří prostřednictvím každého z modemů šifrovaný tunel o rychlosti přenosové technologie (UMTS až 3,1Mbps). Za měsíc provozu prostřednictvím našich jednotek je realizováno více než 38 tisíc připojení k mezinárodní síti internet s průměrným přenosem dat do internetu o objemu 29 GB denně. Připojení k internetu je nejvíce využíváno zejména v úseku Praha-Pardubice, kde naši uživatelé mohou díky dobrému pokrytí operátorů dosahovat nejrychlejších přenosových rychlostí.

 

Měsíčně je realizováno cca 38 tisíc připojení a denně je přeneseno průměrně dat v objemu 29 GB.

  

Dovršili jsme vývoj našich nových datových modulů pro připojení k internetu ve vlacích  IC RegioJet a nasadili jsme je do testovacího provozu.“, říká IT ředitel skupiny Student Agency Václav Henzl a dodává: „Nové řešení spočívá nejen ve využití všech dostupných operátorů Vodafone, T-Mobile a O2, ale dále i v kombinaci několika přenosových technologií, jako je EDGE/UMTS a CDMA. Jednotky nové koncepce nejen kombinují jednotlivé technologie a operátory, ale zároveň přihlíží ke stavovým parametrům linek, jako je například síla vysokofrekvenčního signálu či průměrná ztrátovost. S použitím prediktivních metod dochází k "mixování" jednotlivých datových toků. Nové řešení přináší našim zákazníkům ještě lepší připojení k Internetu na palubě vlaků IC RegioJet. To, co jiní dopravci hodlají nabídnout od druhé poloviny roku, tak RegioJet uvádí do provozu již nyní“, dodává Václav Henzl.

 

Zároveň je nutné ale říci, že některé části tratě (jako například v okolí Ústí nad Orlicí) nejsou pokryty signálem žádného z mobilních operátorů, což přirozeně může vést k drobným výpadkům připojení. Nová generace jednotek není ovšem finální a RegioJet bude i nadále pracovat na jejich dalším vývoji. Díky tomu se příjem internetu pro naše cestující ve druhé polovině letošního roku ještě dále zlepší.

 

Vlaky IC RegioJet nabízí bezplatné připojení k internetu pro všechny cestující. Tato služba je součástí balíčku, který dostává každý zákazník, který se rozhodne cestovat vlaky IC RegioJet. Kromě bezplatného internetu mají zákazníci nárok na další služby odpovídající standardům RegioJet:

 
  • Rezervace a garance místa vždy jako součást jízdenky zdarma

  • Teplé a studené nápoje zdarma

  • Denní tisk zdarma

  • A další služby za výhodné ceny z palubního menu a nabídky RegioJet

 

Samozřejmostí je přítomnost a péče palubního personálu RegioJet o cestující v každém z vozů.