25.02.2013, archiv
Dovolena.cz, přední prodejce zájezdů po internetu a člen holdingu Student Agency, eviduje nárůst prodejů do exotických destinací – a to souhrnně 5 %. Nejčastěji si klienti vybírali z destinací v Dominikánské republice, oblíbené jsou i Spojené arabské emiráty, Thajsko a Kuba. Jistým překvapením je ostrov Mauritius - prodeje do této lokality poskočily o desítky procent vzhůru.

Portál Dovolena.cz hodnotí sezónu exotických zájezdů jako velmi úspěšnou. „Velkou radost nám udělali klienti, kteří se k nám pravidelně vracejí. Jsme tedy velice rádi, že oceňují špičkový servis Student Agency a naše služby,“ míní Eva Sedlmajerová, obchodní ředitelka portálu. Destinace se nyní prodávají přibližně ve stejném poměru, jako v loňském roce. Oblast Karibiku tvoří přes čtyřicet procent prodeje všech exotických zájezdů, a to i přesto, že v letošním roce mírně poklesl prodej Kuby. Naopak nárůst, cca pět procent, jsme zaznamenali u prodeje zájezdů do Spojených arabských emirátů,“ říká dále.

Klienti si pro svou exotickou dovolenou vybírali především německé cestovní kanceláře. „To je dáno zejména dopravou na letiště žlutými autobusy zdarma nebo bezplatným parkováním na jejich parkovištích po dobu dovolené. Dovolena.cz dává obě služby jako dar k leteckým zájezdům. Samozřejmě, že jedním z hlavních faktorů pro nákup je cena, která je při odletu z Německa či Rakouska nižší až o deset tisíc korun,“ připomíná ředitelka jednu z výhod cestování se zahraniční cestovní kanceláří.

V současné době sezóna exotiky vrcholí, konec nastane zhruba za šest týdnů. Dovolena.cz doporučuje ještě vyrazit do Spojených arabských emirátů, Karibiku, Thajska nebo Maledivy. Ve všech zmíněných zemích panuje příjemné slunné a teplé počasí.

Oproti předchozí sezóně se průměrná cena exotického zájezdu zvýšila o více než dva tisíc osm set korun. Za zvýšení ale mohou samotní klienti, kteří si kladou náročnější požadavky, především u kategorie hotelu. Zájezdy se však dají stále pořídit za velmi atraktivní ceny. Například za pobyt na Srí Lance klient zaplatí zhruba 18 500 korun.

Tipy na exotickou dovolenou

Dominikánská republika, 4*, all inclusive, 10 dní - od 29 532 Kč

Thajsko, 4*, snídaně, 10 dní - od 22 711 Kč

SAE, 4*, snídaně, 10 dní - od 15 192 Kč

Maledivy, 3*, all inclusive, 8 dní - 38 471 Kč

Portál dosáhl minulý rok téměř miliardového obratu

Portál Dovolena.cz minulý rok vykázal dvojciferný růst - a to v úrovni 16 procent a dosáhl obratu bezmála jednu miliardu korun. V případě zájezdů od českých cestovních kanceláří činil tento nárůst dokonce více než 35 % a také prodeje zájezdů od německých kanceláří si podržely přibližně stejně vysokou popularitu jako v předchozím roce.

Největší obraty se realizovaly především na prodeji produktů českých cestovních kanceláří.  Prodej zájezdů německých kanceláři u Dovolena.cz díky vyšším cenám v letním období stagnoval.  Nárůst obratů u českých CK oproti roku 2011, byl zhruba 35 procent, prodeje německých CK se držely na úrovni roku 2011. „Předpokládaný obrat za 2012 je zhruba 950 milionů korun.  V uplynulém roce evidujeme 70 tisíc odbavených klientů,“ vypočítala Eva Sedlmajerová.

Na portálu Dovolena.cz je možné srovnat ceny od českých a zahraničních cestovních kanceláří. Nákupem přes internetové prodejce mohou zákazníci ušetřit přitom až 20 %, a to díky okamžité možnosti porovnávat mezi statisíci nabídek na jednom místě.