07.03.2016, Letenky CZ, Letenky SK

Letenky v celkové hodnotě 3,15 miliardy korun prodala v roce 2015 skupina STUDENT AGENCY v České republice a na Slovensku. V tuzemsku prodejci za 12 měsíců vystavili rekordních 257 tisíc letenek v hodnotě 2,74 miliard korun. STUDENT AGENCY si udržela pozici největšího prodejce letenek v České republice.

"Rok 2015 byl pro leteckou dopravu velmi příznivý.Ceny letenek se u řady destinací ocitly na nejnižší úrovni za posledních pět let. Za rekordní ceny se prodávaly letenky i do vzdálenějších destinací jako je New York, Karibik nebo Dubaj, kam se cestovalo oproti roku 2014 o třetinu levněji. Na lety po Evropě s nízkonákladovými aerolinkami lidem často nepotřebují více než pět set korun na cestu. To jsou momenty, které v loňském roce zákazníky motivovaly k tomu, že cestovali více," vysvětluje ředitelka prodeje letenek Věra Janičinová.

Skupina STUDENT AGENCY se věnuje prodeji letenky v České republice a na Slovensku a celkový obrat dosáhl 3,15 miliard korun. "V České republice hodnota prodaných letenek dosáhla 2,74 miliard korun a meziročně došlo k nárůstu obratu o více než sedm procent. Největší podíl na nárůstu mají online prodeje letenek přes naše webové stránky a aplikace, které meziročně vzrostly o 11 procent," říká Věra Janičinová.

Vůbec nejsilnějším prodejním měsícem roku 2015 byl leden, kdy prodejci vystavili přes 23 tisíc kusů letenek. Více než polovinu z prodaných letenek v loňském roce zpracovali prodejci na centrále STUDENT AGENCY v Domě pánů z Lipé v Brně. Právě tady se vyřizuje většina rezervací provedená prostřednictvím webových stránek nebo aplikace pro mobilní zařízení a také objednávky korporátních zákazníků.

"V posledním roce se velmi výrazně navýšil počet nákupů letenek prostřednictvím tabletů a chytrých telefonů – o celých 15 procent. Zaměřili jsme se proto na vytvoření a zdokonalení platforem, které by tyto nákupy usnadnily. Spustili jsme mobilní aplikaci Levné letenky STUDENT AGENCY a nový web www.studentagency.cz, který je nyní plně responzivní," říká Věra Janičinová.

Top destinace 2016: Thajsko, Srí Lanka, Bali a USA. Lákadlem roku je Vietnam, Čína a Japonsko

Žebříčky oblíbenosti se v loňském roce nijak nezměnily. Nejvíce Čechů se ze zámořských destinací vydalo do Thajska, na Srí Lanku, Bali nebo do USA, především do New Yorku, Miami a L.A. V Evropě prodejům kralovaly Barcelona, Řím, Amsterdam, Londýn a také Paříž. "Francouzská metropole patří dlouhodobě k nejoblíbenějším destinacím českých cestovatelů pro prodloužené víkendy. Pokles prodejů v řádech desítek procent jsme zaznamenali na konci roku bezprostředně po teroristických útocích. Aktuálně už se Paříž vrací na první příčky žádaných destinací," komentuje Věra Janičinová.

Dosavadní vývoj naznačuje, že i v letošním roce zůstanou ceny letenek nízké a to díky příznivé ceně pohonných hmot, vyšší konkurenci mezi leteckými dopravci a také kvůli redukování služeb, které jsou zahrnuty v ceně letenky. "Cestovatelům doporučujeme porovnat si cenu letenky včetně dodatkových služeb a dopředu zvážit, jaké zavazadlo si budete chtít na cestu vzít. O pár set korun dražší letenka od jiného dopravce může být někdy pro cestovatele výhodnější, než pokud by si musel jednotlivé služby doplácet," dodává Věra Janičinová.

Z destinací zůstanou právě díky levným letenkách v pozornosti českých cestovatelů destinace jako Thajsko, Srí Lanka, Bali a USA. Češi ve větším míře začínají objevovat také Vietnam, Čínu a Japonsko.

STUDENT AGENCY – největší prodejce letenek v České republice

Jako největší prodejce letenek v České republice nabízí STUDENT AGENCY svým zákazníkům nadstandardní služby a výhodné ceny. Jde o ryze českou společnost, která klade důraz na zákaznický servis a výhodné ceny.

Výhodou STUDENT AGENCY je široká síť poboček po celé České a Slovenské republice. Jako jediný prodejce letenek má STUDENT AGENCY také nonstop pobočku na Letišti Václava Havla v Praze. Klienti vítají právě nepřetržitý provoz, protože na cestách je mohou potkat nejrůznější nepředvídatelné události, které mohou zkomplikovat jejich plány. Specialistům STUDENT AGENCY mají možnost při potížích zavolat v kteroukoliv denní nebo noční dobu. Stejně důležitá je pro klienty také možnost nepřetržitého kontaktu  s prodejcem v češtině pro případné vyřešený neočekávaných změn cestovních plánů.

Výjimečný je také online srovnávač ceny letenek na webu STUDENT AGENCY. Byl citlivě navržený a vyvinutý tak, aby uvažoval podobně jako skutečný prodejce letenek a aby doporučil zákazníkovi takové spojení, které je nejvýhodnější (např. odlet o den dříve nebo později, pokud je výhodnější cena nebo spojení s méně přestupy). Vyhledávač nabízí také alternativní odlety z jiných letišť, pokud je tam cena výhodnější. Tyto funkcionality STUDENT AGENCY českým cestovatelům nabídla jako první na trhu.

Další výhody pro zákazníky plynou z toho, že prodej letenek patří do portfolia činností skupiny STUDENT AGENCY vlastněnou Radimem Jančurou. Společnost provozuje také autobusové linky STUDENT AGENCY a RegioJet, klientům je v některých případech možné poskytnout jízdenky na okolní letiště za výhodnější ceny nebo v rámci mimořádných akcí zcela zdarma. Do skupiny patří také pražská taxislužba Tick Tack. Klienti, kteří chtějí cestovat v soukromí, mohou využít luxusní nové taxíky značek Audi nebo Škoda.

Pozici skupiny STUDENT AGENCY potvrzují také ocenění, která pravidelně získává za své prodejní výsledky. STUDENT AGENCY se opakovaně stala nejlepším obchodním partnerem aliance SkyTeam, která sdružuje dvacet významných světových aerolinek včetně Českých aerolinií. Vedle ocenění od SkyTeamu STUDENT AGENCY získala také prestižní TTG Travel Award v kategorii Nejlepší prodejce letenek roku 2014 a mnohé další.