30.01.2017, Vlaky Regiojet CZ

Přibližně 3,72 miliónu cestujících přepravily v roce 2016 dálkové vlaky RegioJet v České republice. Ve srovnání s rokem 2015 se jedná o nárůst počtu cestujících o více jak 600 tisíc – tedy o 20%. Tehdy vlaky RegioJet v České republice a na mezinárodních linkách na Slovensko přepravily necelých 3,1 milionů cestujících.

RegioJet_Vectron_vlakova_suprava

Podobný růst očekáváme také v letošním roce, kdy vlaky RegioJet jezdí na nových linkách na trase z Prahy do Brna, Břeclavi či Bratislavy. Od 26. února pak hodláme posílit také naše spojení Prahy s Košicemi a nabídnout denně již třetí pár spojení na této populární trase,“ říká Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet a Holdingu STUDENT AGENCY a dodává:

Ukazuje se, že stále více cestujících dává na klíčových trasách přednost spojům, které stát nemusí objednávat a dopravci je mají zájem provozovat bez dotací. Tento pozitivní trend bude pro ministerstvo dopravy do budoucna znamenat další možnosti úspor veřejných financí tím, že nebude muset objednávat a dotovat spoje, které jsou dopravci ochotni jezdit na své komerční riziko“.

Za růstem počtu cestujících v roce 2016 pak stojí zejména navyšování kapacit na nejpopulárnější lince Praha – Ostravsko – Slovensko až na 10 vozové soupravy ve špičkách, stejně jako provoz nových spojů Praha – Olomouc – Otrokovice – Staré Město či každodenní provoz nočního spoje Praha – Ostravsko – Košice, na který RegioJet nasazuje až 14 vozové soupravy včetně spacích vozů. Na trase Praha – Ostravsko – Košice se přitom z hlediska počtu cestujících RegioJet stal největším železničním dopravcem.

RegioJet Irizar i8 foto: Martin Žarnovický

Pozitivní dopad na růst celé žluté sítě vlakových a autobusových spojů RegioJet mělo také sjednocení obchodní značky autobusové a vlakové dopravy pod název RegioJet v dubnu loňského roku, kdy se celé síti žlutých spojů, kam navíc patří ještě vnitrostátní vlakové spoje na Slovensku, podařilo v roce 2016 přepravit více než 15 milionů cestujících.

Kromě atraktivních cen a servisu oslovily cestující také nové typy služeb, jako například zařazení spacích vozů do mezinárodních vlaků nebo nasazení do provozu zcela nových vozů Astra s individuálními obrazovkami v sedačkách. Cestující pozitivně hodnotí také novou kvalitu vysokorychlostního připojení k internetu.

Vedle cestujících přepravených vlakovými spoji v České republice, přepravil RegioJet v roce 2016 dalších přibližně 1,1 miliónu cestujících na vnitrostátní vlakové lince na Slovensku na trase Bratislava – Košice a zpět a dalších přibližně 2,7 miliónu cestujících na regionálních vlakových spojích na trase Bratislava – Komárno a zpět.

RegioJet_sluzby_Astra

Na trase Bratislava – Košice vlaky RegioJet vyjedou zítra, 31. 1. naposledy, a to z důvodu nerovných podmínek pro podnikání v železniční dopravě na Slovensku. Vláda premiéra Fica zde před časem rozhodla o tom, že více než polovina cestujících má právo jezdit zadarmo výhradně ve státem dotovaných rychlících, což způsobilo, že na trhu nezbývá dostatek zákazníků pro to, aby se zde uživili komerční nedotovaní dopravci. Situace se pak výrazně zhoršila v závěru loňského roku, kdy na politický nátlak předsedy parlamentu a Slovenské národní strany, Andreje Danka, byly na trase Bratislava – Košice znovu zavedeny dlouhodobě ztrátové státní vlaky IC ZSSK, které z trhu odvedly část dalších platících zákazníků – a to zejména z nejlukrativnějších stanic. V takto státem pokřivených podmínkách nemá podnikání ve vnitrostátní železniční dopravě na Slovensku další perspektivu a RegioJet dal přednost rozvoji svých aktivit na dalších trasách.

Také v roce 2017 počítá RegioJet s dalším rozšiřováním svých kapacit díky nasazování dalších vozů do provozu a současně díky posilování počtu spojů.

Aleš ONDRŮJ
tlačový hovorca