09.03.2017, Dovolena.cz
  • Žebříček nejžádanějších destinací vede Řecko, znovu roste zájem i o Egypt
  • Zájem o dovolenou v Řecku vzrostl oproti loňskému roku o 11 %
  • Ceny FIRST MINUTE zájezdů jsou podle statistik portálu dovolena.cz od STUDENT AGENCY až o 10 % levnější než loňské LAST MINUTE zájezdy

zvuk

Češi a Slováci vybírají, kam pojedou letos v létě na dovolenou. Z prvních ukazatelů je evidentní, že po některých destinacích je vyšší poptávka než loni, a to až o 45 % . Během loňského léta si Češi vyzkoušeli, co znamenají vyprodané kapacity v oblíbených destinacích, jako např. Mallorca nebo Bulharsko, proto letos zájezdy do těchto oblíbených zemí nakupují v předprodejích více než loni touto dobou. Navíc se znovu zvyšuje poptávka po dovolených v destinacích, které v minulém roce zažily útlum, což platí především pro Egypt.

Aktuální předprodeje zájezdů ukazují, že největší poptávka bude i letos po evropských přímořských destinacích. Řecko, které je pro leteckou dovolenou vždy destinací číslo jedna, vykazuje nárůsty prodejů až o 11 %. Díky uklidnění situace, dohodě s Tureckem i dobré ceně rostou prodeje zájezdů i na ostrovy Rhodos a Kos, které se potýkaly s řešením uprchlické krize.

Velmi dobře se prodávají zájezdy do Egypta – Češi tak ukazují, že se do této destinace nebojí cestovat a trávit zde svou dovolenou. Zájem je i o dubnové a květnové dovolené v Egyptě, v tomto období je možné najít zájezdy již za první last minute ceny.

Z tzv. FIRST MINUTE zájezdů si můžou zájemci vybrat do konce března. Velkou motivací pro zakoupení letní dovolené v prvních měsících roku je především maximální výběr z ubytovacích, ale i termínových kapacit. Největší zájem o koupi FIRST MINUTE zájezdů mají už tradičně rodiny s dětmi nebo velké skupiny lidí.

Akční ceny pro rodiny s dětmi

Hlavním důvodem, proč Češi volí nákup zájezdu v režimu FIRST MINUTE jsou zejména akční ceny pro rodiny s dětmi – děti můžou jet zdarma nebo jen za cenu letenky. Nejčastější jsou extra nabídky pro věkovou kategorii 6–12 let, výjimkou ale nejsou ani slevy pro dospívající ve věku 15–18 let. Záleží na konkrétních nabídkách cestovních kanceláří. „Právě proto je nutné nabídky jednotlivých pořadatelů dobře porovnat a zjistit jaký typ slevy je pro danou rodinu/skupinu výhodnější. Někdy akce „dítě zdarma“ může být méně výhodná než časová sleva, kterou by uplatnil dospělý. Proto jsou populární portály, jako je dovolena.cz, které toto srovnání umožňují na jednom místě – navíc v případě dovolena.cz ještě s kompletním mixem německých či rakouských cestovních kanceláří,“ říká ředitelka portálu dovolena.cz od STUDENT AGENCY Eva Sedlmajerová.

Kromě slev nabízí FIRST MINUTE zájezdy další zajímavé výhody: „Jsou to třeba symbolické zálohy, které startují i na 500 Kč za osobu. Některé cestovní kanceláře pak nabízejí možnost změny zájezdu až týden před odletem nebo třeba výlet v destinaci zdarma,“ upřesňuje Eva Sedlmajerová. 

O dovolenou v Řecku či Egyptě je znovu zájem

Nejžádanějšími leteckými destinacemi jsou pro léto 2017 Řecko, Bulharsko, Španělsko a Egypt. Zvýšený zájem o dovolenou v Egyptě nebo na řeckých ostrovech Kos, Rhodos a Lesbos dokazuje, že se klienti cestovních kanceláří začínají vracet i do regionů, po kterých nebyla z důvodu uprchlické krize nebo zhoršené bezpečnostní situace taková poptávka. Stagnují jen prodeje zájezdů do Tuniska. „Předpokládáme, že tyto zájezdy se budou kupovat především na poslední chvíli dle aktuální situace,“ dodává ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Průměrné ceny zájezdů se pohybují podle zvolených destinací – za týdenní dovolenou s all-inclusive v sezóně zaplatí v Řecku, Bulharsku nebo Španělsku zájemci aktuálně okolo 16 000 Kč na osobu, ale záleží na kvalitě a umístění hotelu. „Pozorujeme mírný nárůst cen u zájezdů do Španělska, kde zafungoval fakt, že loni byla po této destinaci enormní poptávka. Naopak pokles cen je patrný u zájezdů do Turecka a Tuniska,“ doplňuje Eva Sedlmajerová.

Do Chorvatska na dovolenou k moři na skok“

Pro dovolenou s vlastní dopravou Češi a Slováci nejčastěji vybírají stále Chorvatsko a Itálii. Oproti minulému roku roste také poptávka po letní dovolené v Rakousku a na Slovensku. A zájem je i o exotiku – vyhledávané jsou zájezdy na některé ostrovy Thajska nebo Bali.

Všeobecně je největší poptávka po týdenních pobytech v 3* a 4* hotelech s polopenzí nebo all-inclusive. Oproti minulým sezónám Češi a Slováci změnili své chování a preferují dovolené s kompletním stravovacím servisem.

Kvůli vyšším nárokům na stravování, ale i zájmu o kvalitnější ubytování či nadstandardní služby, je právě u zakoupených zájezdů do Chorvatska patrný nárůst cen až o 15 %, a to z toho důvodu, že Češi čím dál častěji místo do apartmánu míří do chorvatských hotelů. „Chorvatsko je také typickou zemí pro tzv. dovolenou „k moři na skok“, kdy někteří se tam vydávají na prodloužený víkend. Stále častěji zařizujeme i letecké dovolené na pár dní, kdy například manažerům vyhovuje právě krátká dovolená s připojením k internetu, kdy je manažer ve spojení s firmou i během své krátké dovolené,“ říká Eva Sedlmajerová. Příznivé rozložení letošních velikonočních, květnových a červencových svátků navíc krátkým dovoleným přeje, a právě i dovolené v těchto termínech portál dovolena.cz nabízí.

Informace o dovolena.cz

Portál dovolena.cz od STUDENT AGENCY nabízí nejširší nabídku zájezdů od českých, německých a rakouských cestovních kanceláří na jednom místě. Dovolena.cz umožňuje snadno a přehledně v jednom okně prohlížeče porovnávat nabídky jednotlivých tuzemských i zahraničních CK. Klient si tak může vybrat zájezd přesně podle svých požadavků za nejvýhodnější cenu.  Portál zajišťuje také individuální cesty na míru a další služby spojené s nákupem dovolené, například sjednání pojištění na cesty, zajištění letenek, zvýhodněné parkování nebo dopravu autobusy RegioJet na vybraná letiště.

 

Klára MAJÍČKOVÁ
tisková mluvčí
tel: +420 734 392 801
e-mail: klara.majickova@studentagency.cz