30.03.2017, Autobusy CZ

Přibližně 200 studentů, kteří nyní studují ve 4. nebo i 3. ročníku středních škol v České republice, hodlá RegioJet oslovit nabídkou pracovního místa stevarda či stevardky na palubách autobusů a také žlutých vlaků – jak formou brigády tak na hlavní pracovní poměr. Ti co, nastoupí na hlavní pracovní poměr jako stevard autobusových linek RegioJet, mají možnost zapojit se také do kariérního programu „Z lavice na palubu“, jehož součástí je také Stevard Academy RegioJet

Stevardka bus RJ

Studenti středoškoláci mohou již během studia začít – například jako brigádníci o víkendech a ve svém volném čase – pracovat na pozici palubního personálu žlutých autobusů. Ti, kdo se rozhodnou pak jako absolventi pokračovat na hlavní pracovní poměr, se v rámci programu stevardovské akademie během dvou let mohou propracovat ze Stevarda Nováčka až na pozici Stevarda Experta.  Případně mohou dál pokračovat na některé z pozic v rámci zákaznického servisu či prodejních služeb RegioJet a STUDENT AGENCY.

„Jsme předním „provozaměstnavatelem v České republice. Studentům otevíráme dveře dokořán – a to již během studia na střední škole. Aktuálně zaměstnáváme desítky studentů středoškoláků, kteří přes týden chodí do školy a během víkendu jezdí jako palubní personál našich autobusů a vlaků RegioJet. Tento počet hodláme v letošním roce díky kariérnímu programu „Z lavice na palubu“ navýšit až na několik stovek,“ říká Gabriela Lžičařová, personální ředitelka Holdingu STUDENT AGENCY a dodává: „Středoškoláci, kteří u nás začnou pracovat, získají oproti svým vrstevníkům několik výhod: jednak si studium doplní o jedinečné zkušenosti z praxe – naučí se zásadám práce s klienty a zdokonalí se v cizím jazyce. Další výhodou je brzký start profesní kariéry, který umožní mít v životopise referenci na zaměstnání u jedné z nejprestižnějších přepravních společností – již při ukončení studia. A v neposlední řadě jde samozřejmě také o nezanedbatelný výdělek, kterým je práce stevarda honorována a příležitost cestovat a navštívit zajímavé destinace,“ dodává Gabriela Lžičařová, personální ředitelka Holdingu STUDENT AGENCY.

RegioJet Irizar i8 predná maska

Kariérní program Z lavice na palubu realizuje RegioJet také ve spolupráci s vybranými středními školami – zejména v Praze, Karlovarském, Plzeňském a Libereckém kraji. V jednotlivých krajských a dalších městech proběhnou v následujících dnech návštěvy a kariérní dny RegioJet přímo na vybraných školách a učilištích – zejména se zaměřením na Hotelnictví či veřejné stravování.

Zájemci z řad studentů budou moci přímo na místě se zástupci personálního oddělení RegioJet a Holdingu STUDENT AGENCY probrat veškeré detaily své pracovní kariéry u této dopravní společnosti. Přihlásit se do programu Z lavice na palubu mohou ale i studenti či absolventi středních škol odkudkoli z České republiky.

Od nováčka až po certifikovaného stevarda

Ti, kteří následně nastoupí na hlavní pracovní poměr, tak během následujících 24 měsíců projdou kariérním postupem od Stevarda Nováčka, přes pozici Stevarda Juniora, Stevarda, Stevarda Seniora a Stevarda Experta. Z vnitrostátních autobusových linek se během této doby mohou posunout až na zajímavé mezinárodní autobusové linky. Podobný profesní růst nabízejí také pozice stevardů vlakových spojů, kde se lze z pozice stevarda propracovat až na pozici Vedoucího vlakové posádky – Team Leadera. Součástí jsou školení, kterými zaměstnanci postupně projdou – například komunikační školení, školení ze zákaznického servisu – stejně jako nezbytná školení zdravotní průpravy a první pomoci. V případě vlakového provozu jsou to pak školení související s železničním provozem, výpravou vlaku a dalšími dopravními povinnostmi. Dvouletý kariérně – vzdělávací proces v rámci Stevard Academy je pak uzavřen certifikátem Stevarda RegioJet, který prokazuje vysokou úroveň poskytování zákaznických služeb pod hlavičkou RegioJet a splnění dalších povinností. Tento certifikát může být relevantní také pro další kariérní postup, ať v rámci RegioJet, STUDENT AGENCY nebo dalších dopravních společností na trhu.

Radek Konečný (busy), Barbora Janečková, Martin Žarnovický (PR)

Přes týden ve škole, o víkendu jako stevard na linkách do Berlína či Budapešti

Konkrétním příkladem stevarda – studenta je Radek Konečný z Karlových Varů. Přes týden Radek studuje První české gymnázium v Karlových Varech, o víkendech jezdí autobusem RegioJet jako stevard. „Baví mě starat se o lidi,“ říká Radek Konečný, kterého zákazníci potkají na zahraničních linkách, třeba do Budapešti, Londýna nebo Berlína. Z vnitrostátních linek se vypracoval postupem času na mezinárodní spoje, v práci si cvičí anglickou konverzaci i umění vyjít s klienty za každých okolností.

Dalším příkladem je devatenáctiletý Slovák – student Obchodní akademie Dudova v Bratislavě, Martin Žarnovický. Ten v rámci RegioJetu pracuje jako koordinátor Komunikačního a tiskového oddělení a vedle studia má na starosti tak zodpovědnou práci jako správu facebookového profilu RegioJet, podporu při přípravě podkladů a tiskových materiálů pro novináře na Slovensku, vydávání interního časopisu pro zaměstnance holdingu STUDENT AGENCY nebo psaní článků do zákaznického časopisu. V minulých dnech doprovázel při jízdě vlakem RegioJet například slovenského ministra dopravy při jeho inspekční cestě vlakem RegioJet.

Palubní personál patří mezi naše nejdůležitější zaměstnance," říká Radim Jančura, majitel skupiny RegioJet, a dodává: „Jsou to oni, kdo svými službami stojí za oblíbeností našich spojů. Je to vynikající tým, který obsluhuje naše cestující a dbá o jejich pohodlí a bezpečné cestování. Je to tým, který bez rozdílu musí poskytnout špičkový profesionální servis od prezidenta, ministra, přes manažera až po studenta či babičku, která se vydala s dětmi na výlet. A právě ty, kteří toto dokážou, a je to pro ně výzva, hledáme do našeho týmu."

Práce stevarda v RegioJetu je také dobrým základem pro další profesní růst v oblasti palubních služeb zákazníkům. Stevardi, kteří dříve působili v RegioJetu, dnes létají pro špičkových mezinárodních leteckých dopravců a práce na žlutých linkách se pro ně stala skvělým odrazovým můstkem ke kariéře v oblacích. Pokud se současným stevardům nechce vyletět do "oblak", máme pro ty nejlepších připraven kariérní postup v rámci firmy. V této chvíli tvoří 80% zaměstnanců zákaznického servisu a dispečinku bývalí stevardi.

Všichni zájemci o účast v programu Z lavice na palubu se kromě přímého kontaktu se zástupci RegioJet a STUDENT AGENCY na školách mohou obrátit také na kontakty uvedené v kariérní sekci internetových stránek www.regiojet.cz a www.studentagency.cz a v rubrice Z lavice na palubu.

 

Aleš ONDRŮJ
tiskový mluvčí
tel.: +420 603 523 053
e-mail: ales.ondruj@studentagency.cz