18.04.2017, Vlaky Regiojet CZ

U obou typů vozidel se bude jednat o lokomotivy a vozy plně schválené pro provoz v železničních sítích SŽDC (Česká republika), ŽSR (Slovensko) a dalších evropských zemí.

 

 

Největší středoevropský soukromý vlakový dopravce na nedotovaných linkách, RegioJet, doplní v letošním roce do svého vozidlového parku další nejmodernější železniční techniku v Evropě.

V typicky žluté barvě RegioJet začne ještě letos jezdit pět špičkových vícesystémových lokomotiv Bombardier TRAXX MS2e a zároveň dalších 16 nových vozů Astra v kompletním vybavení s individuálními obrazovkami v jednotlivých sedačkách.

Objednávka na osm a opce až na 20 lokomotiv TRAXX

TRAXX RegioJet

RegioJet podepsal se společností Bombardier Transportation smlouvu s objednávkou na 8 lokomotiv a opcí na dalších dvaceti lokomotiv Bombardier TRAXX MS2 s tím, že dodávku prvních pěti lokomotiv TRAXX pro rychlost 160 km/hod by měl RegioJet od společnosti Bombardier Transportation obdržet v období prosinec 2017 – leden 2018. Následovat by měly dodávky dalších tří lokomotiv v průběhu roku 2018. Objednání a dodání dalších 20 lokomotiv pak budou potvrzeno a případně realizováno v průběhu příštího roku.

V případě flotily RegioJet se přitom jedná o první lokomotivy TRAXX, které RegioJet objednává, ale zároveň o druhý typ vozidla od výrobce Bombardier Transportation. Již od roku 2012 provozuje RegioJet na Slovensku regionální nízkopodlažní vícečlánkové motorové jednotky Talent – a to na regionální trati z Bratislavy do Komárna a zpět. Zde tyto vlaky díky dopravci RegioJet přinesly zcela novou kvalitu cestování. I díky nim vzrostl počet cestujících na této trati během 5 let provozu vlaků RegioJet o rekordních téměř 300 %. RegioJet je jediným dopravcem v železniční osobní dopravě v ČR a na Slovensku, který špičkovou techniku od společnosti Bombardier Transportation pravidelně používá pro vozbu svých vlaků.

Investice do moderního vlakového spojení Česka a Slovenska

RegioJet plánuje nasazení nových lokomotiv TRAXX na vlaky, které provozuje jak na trase Praha – Ostravsko – Košice, tak na trase z Prahy do Brna a Břeclavi a dále na Slovensko, a to od změny jízdního řádu v prosinci 2017. V případě lokomotiv TRAXX to bude poprvé, kdy budou nasazeny v osobní vlakové dopravě na území České republiky a Slovenska. Celkově s více než 30 prodanými lokomotivami je Bombardier leaderem v dodávkách moderních lokomotiv na českém trhu.

V případě vozů ASTRA by dodávka všech 16 nových vozů měla být zrealizována do konce letošního roku. Vozy budou ve stejné konfiguraci jako již provozovaných 10 vozů – to znamená s individuálními obrazovkami v sedačkách umožňující sledování filmů, internetu a dalšího multimediálního obsahu a v uspořádání pro 80 cestujících s celokoženými sedadly charakteru 1. třídy, v designu interiéru podobnému západoevropským rychlovlakům.

Vlaky RegioJet přepravily v roce 2016 v České republice celkem 3,72 miliónu cestujících. Společně s cestujícími na trasách na Slovensku to bylo celkem 7,42 milionů cestujících v roce 2016 v České republice a na Slovensku.

Společně s autobusy RegioJet to pak bylo celkem 15,86 milionů cestujících, kteří cestovali v roce 2016 některým ze spojů v rámci žluté sítě spojení RegioJet.

 

Aleš ONDRŮJ
tiskový mluvčí
ales.ondruj@studentagency.cz
+420 603 523 053