15.08.2017, Vlaky Regiojet CZ

V úterý 15. 8. vyrazí večer v 18.08 hodin z nádraží Praha-Smíchov 18 vozová souprava zvláštního vlaku do Rumunska – na hudební Festival Banát. Dopravcem téměř tisícitunového a půl kilometru dlouhého vlaku, který poveze více než 1100 cestujících, je RegioJet, jehož lokomotiva Siemens Vectron potáhne vlak na českém a slovenském území. V soupravě bude také řazeno 6 vozů RegioJet. Dále budou v soupravě řazeny vozy dalších dopravců, kteří jízdu vlaku podpořili - Kladenské dopravní společnosti (KDS) a Českých drah. Celková délka i hmotnost vlaku je v evropské osobní dopravě výjimečná.

„Cílem tohoto překrásného železničního dobrodružství je podpora jedinečné české exklávy na Balkáně. Náš unikátní vlak dorazí do 1085 km vzdálené Oršavy po 18 hodinách cesty a dále bude možné pokračovat lodí proti proudu Dunaje pod hluboké kazaňské soutěsky.“, říká Jiří Schmidt, technický ředitel společnosti RegioJet. Ten do českých vesnic v Banátu jezdí už více než 20 let, a, na festivalu také vystoupí se svojí jazzovou formací FourCETTE.

Zvláštní vlak veze účastníky Festivalu Banát, jenž se letos bude konat pošesté a nabízí unikátní atmosféru hudebního festivalu v prostředí hornaté krajiny, která je již dvě stě let domovem české komunity. Dosavadní cestu autobusem vystřídá ta po železnici. Z Prahy si účastníci festivalu i během cesty budou moci vychutnat společnost vystupujících muzikantů.

Na Festivalu Banát se snoubí atmosféra chmelových brigád, alternativní hudební scény a krásné přírody s koloritem lokální venkovské architektury a srdečností místních obyvatel. „Hlavním cílem festivalu je pomoc našim krajanům v nelehké situaci a přispět k dalšímu ekonomickému rozvoji této oblasti,“ říká Štěpán Slaný, organizátor a „duchovní otec” Festivalu Banát.

Účastníci festivalu kromě stanového městečka využijí také ubytování a stravování u krajanů. Pomohou jim tím přilepšit si a sami hlouběji poznají místní kulturu. Festival Banát trvá pět dní, za malý příplatek je možné si dovolenou v Banátu prodloužit a využít organizovanou dopravu o týden později. Právě doprava doznala oproti minulým ročníkům zásadní změny, původně autobusovou dopravu nahrazuje speciální festivalový vlak z Prahy až do rumunské Oršavy. Ze čtyřicet kilometrů vzdálené Oršavy pak celý vlak přestoupí na autobusy a lodě, které přepraví až do cílové české vesničky Eibentál.

Krajané v Banátu si dodnes zachovali zvyky a tradice, které si na počátku 19. století přinesli z Čech. Ve vesnicích je proto možné se bez problémů domluvit česky. Tradiční zemědělství zachovalo krajinu neporušenou a návštěvníkům se občas nabízejí výhledy jak z Ladových obrázků. Atmosféru českého Banátu, který čítá šest vesnic, je možné zachovat i díky speciálnímu programu rozvoje šetrné turistiky,  který zde spolu s organizátory festivalu prosazuje organizace Člověk v tísni. “Festival Banát významně přispívá k propagaci českých vesnic jako unikátní turistické destinace. A šetrný cestovní ruch je jednou z mála možností, jak v krajanských vesnicích vytvářet pracovní příležitosti a tím přispět k jejich záchraně,” přibližuje hlavní záměr banátského festivalu koordinátor Člověka v tísni Ivo Dokoupil.

Informace pro editory:

Festival Banát je hudební festival odehrávající se v rumunské vesnici Eibentál, kde žije největší česká komunita v Rumunsku. Festival má za sebou pět ročníků a v roce 2017 přichází s novinkou - všechny účastníky odveze z Čech do Rumunska speciálně vypravený vlak společnosti RegioJet. Cílem festivalu, na kterém vystupují především muzikanti alternativní scény,  je pomoci tamější české komunitě a poskytnout jim příležitost kontaktu s krajany a také přivýdělku například za ubytování, jídlo nebo domácí výrobky.

www.festivalbanat.cz