15.10.2019, Vlaky Regiojet CZ

RegioJet, druhý největší železniční dopravce v České republice, plánuje další expanzi s cílem posílit pozici největšího soukromého železničního osobního dopravce ve střední a východní Evropě. Za tímto účelem bude během prvního pololetí příštího roku emitovat další zajištěné dluhopisy - tentokrát ve výši okolo 500 milionů korun. RegioJet bude expandovat na nových i stávajících trasách, rozšíří výrazně síť svých vlakových spojů, a plánovanou emisi dluhopisů hodlá využít pro nákup dalších železničních vozidel.

V roce 2020 RegioJet výrazně rozšíří svůj provoz. Vedle zahájení provozu na lince R8 Brno – Ostrava – Bohumín, počítá RegioJet s tím, že od června 2020 by žluté vlaky měly nově zamířit například do Budapešti a dalších míst. Současně RegioJet počítá s dalším navyšováním kapacit na stávajících komerčních spojích na trasách Praha – Ostravsko – Košice a Praha – Brno – Bratislava / Vídeň.

Za tímto účelem RegioJet již v letošním roce zakoupil 60 dalších vozů a v příštím roce plánuje pořídit dalších nejméně 50. Vedle toho RegioJet podepsal smlouvu na 15 nových vícesystémových lokomotiv TRAXX MS3 s opcí na desítky dalších.

První dluhopisy prodal RegioJet investorům velice úspěšně za 921 milionů Kč v červnu letošního roku. I tentokrát bude splatnost cenných papírů pětiletá, výnos bude činit čtyři procenta nad sazbou PRIBOR zveřejňovanou Českou národní bankou.

„U první emise se prodaly dluhopisy především institucionálním investorům z řad finančních institucí. Také pro druhou emisi je plán oslovit finanční instituce, ale zároveň bychom rádi nabídli část dluhopisů také drobným investorům – například klientům privátního bankovnictví“, říká Petr Kohoutek, finanční ředitel holdingu STUDENT AGENCY, do kterého RegioJet patří. Manažerem plánové druhé emise bude Česká spořitelna, která působí jako zajišťovací a platební agent také pro první emisi.

RegioJet získané peníze použije na financování pořízení další vlakové techniky, především na nákup vozů pro expanzi na nových linkách a k navýšení celkové kapacity vlaků. Celkové investice do vozového parku se budou v příštích letech pohybovat v řádech miliard korun - jak na pořízení vozů, tak nových lokomotiv.

Za první pololetí vykázal RegioJet předběžný zisk ve výši 102 mil. Kč

RegioJet zažívá všestranný rozvoj a růst. Za první pololetí vykázal podle předběžných výsledků zisk před zdaněním ve výši přibližně 102 mil. Kč. Za celý letošní rok RegioJet přitom očekává nejméně 100% nárůst ziskovosti na více než 200 mil. Kč. Tržby za první pololetí dosáhly 905 milionů Kč. RegioJet roste z hlediska dalších ukazatelů. Za tři čtvrtletí letošního roku přepravily dálkové vlaky RegioJet o 430 tisíc cestujících (10 %) více, než za stejné období loňského roku – celkem 4,6 milionů.