05.04.2019, Letenky CZ

Istanbul čeká o víkendu velké stěhování. Hlavní letiště metropole rozkročené mezi Evropou a Asií mění adresu. Velké stěhování se chystá na tuto sobotu!

Nové letiště se oficiálně otevřelo už loni na konci října, některé linky už jsou na něj přesměrované, například spojení Istanbulu s dalšími tureckými letišti případně s Moskvou, Paříží, Londýnem, Frankfurtem či Mnichovem, která obsluhují Turkish Airlines. Nově ale odbaví letiště téměř všechna letadla všech společností, která míří do či z Istanbulu. Provoz na Atatürkově letišti utichne v sobotu ve dvě odpoledne.

„Přesun letiště by tak neměl plánované cesty našich zákazníků nijak komplikovat nebo dokonce ohrozit. Pokud by si někdo nebyl jistý, může se obrátit na naši helplinku, která je zákazníkům k dispozici 24 hodin denně,“ zmiňuje obchodní ředitelka letenek od STUDENT AGENCY Věra Janičinová.

Nové letiště Istanbul leží asi 35 kilometrů severozápadně od centra města, na černomořském pobřeží. Podle plánů by mělo růst i v následujících letech. V roce 2021 má odbavit 90 milionů cestujících ročně, po plánovaných rozšířeních až 200 milionů ročně! Nejrušnější letiště současnosti v americké Atlantě přitom odbaví ročně přes 100 milionů cestujících ročně. Výstavba letiště bude celkově stát více než 270 miliard korun.

Nové letiště přinese do Istanbulu mnohá nej. Letadla budou vzlétat ze šesti ranvejí do 350 světových destinací. Cestujícím nabídne zázemí terminálu největší duty free zónu na světě, parkoviště pro 22 tisíc aut, letištní hotel se 400 pokoji či letištní věž vysokou 95 metrů, která má svým tvarem připomínat poupě tulipánu.

Staré Atatürkovo letiště se nachází asi 24 kilometrů západně od centra města a cestujícím se otevřelo téměř před sto lety. Istanbul je jedním z velkých dopravních uzlů letecké dopravy, jedno z nejvytíženějších letišť v celé Evropě, kapacita letiště ale v posledních letech dosáhla svého stropu. Neumožňuje téměř další navyšování počtu odbavovaných cestujících. Letiště by mělo být vyřazeno z provozu pro veřejnou dopravu v roce 2021, kdy vyprší současný pronájem, a bude fungovat pouze pro soukromé lety.