05.03.2019, Jazykové pobyty

1200 šťastlivců z České republiky každý rok získá víza, která jim umožní strávit rok na Novém Zélandu prací a cestováním. Zájem mnohonásobně převyšuje počet nabízených míst, meziročně navíc ještě vzrostl, vyplývá to ze statistik STUDENT AGENCY. Kvóty pro rok 2019/2020 se otevřou v úterý 5. března ve 22 hodin.

Vybraní jednotlivci získají víza na program Working Holiday. Jde o program, který mladým lidem do 35 let umožňuje strávit v zemi rok prací a cestováním. „V posledních letech vždy zmizelo 1200 víz během několika málo desítek minut.  Boj o ně je čím dál ostřejší. Zájem o rok strávený na opačné straně zeměkoule je opravdu vysoký.  Jen u našich klientů poptávka ještě o pětinu vzrostla v porovnání s loňským rokem,“ vysvětluje ředitel jazykových a pracovních pobytů od STUDENT AGENCY Peter Janičina.

O Working Holiday víza mohou Češi žádat od roku 2005, zájem o ně každoročně narůstá o desítky procent. Kvóta byla původně stanovená na 100 míst, dnes je i 1200 málo. „To hlavní, co dnes o získání víza rozhoduje, je rychlost a výborné připojení k internetu. Vízum získají ti, kteří provedou nejrychleji online registraci a splní všechny podmínky. Neexistuje žádný jiný recept na úspěch,“ doplňuje Janičina. Předtím, než zájemci zažádají o víza, musí se registrovat na stránkách imigračního úřadu Nového Zélandu. Do programu STUDENT AGENCY se zájemci mohou zapsat kdykoliv před i po získání víza, nejpozději však 6 týdnů před plánovaným odjezdem.

Ze Slovenska může na stejná víza ročně na Nový Zéland vycestovat pouze 100 zájemců, kvóta pro Slováky se otevírá o půlnoci z 1. na 2. května.

„V prvních dnech po příjezdu mi moc pomohla orientační schůzka v partnerské organizaci STUDENT AGENCY. Dozvěděl jsem se spoustu užitečných informací, které se mi později hodily. Nový Zéland je úžasná země, a nejen kvůli okouzlující přírodě. Lidé jsou tam velmi přátelští, pokud o cestě uvažujete, nemusíte se bát, že by vám nikdo s ničím neporadil. Rozhodnutí vycestovat na víza Working Holiday nebudu nikdy litovat, protože to pro mě byla neopakovatelná a cenná zkušenost,“ říká Ondřej Novák, mladý Čech, který na víza vycestoval v minulých letech.

Program Working Holiday Nový Zéland

·         Je určený pro studenty i nestudenty od 18 do 35 let, kteří chtějí vycestovat na Nový Zéland.

·         Vízum je udělené na maximálně 12 měsíců.

·         Vízum umožňuje v zemi legálně pracovat a cestovat. Možnost najít si práci umožňuje mladým lidem pokrýt náklady spojené s pobytem v cizí zemi.

·         Pracovní pozice mají především sezónní charakter, typicky jde o práce v cestovním ruchu nebo zemědělství.

Nezískali jste vízum Working Holiday? Cestu k protinožcům nevzdávejte…

Mladí Češi, kterým se nepodaří získat Working Holiday víza, mají ještě jednu možnost, jak vycestovat na Nový Zéland. „Nabízíme alternativu v podobě studijního víza. U studijních pobytů delších než 14 týdnů mohou naši klienti také legálně pracovat. Oproti Working Holiday se liší tím, že je nutné mít dopředu zajištěnou výuku v jazykové škole," vysvětluje Peter Janičina, ředitel jazykových a pracovních pobytů od STUDENT AGENCY. Jazykové pobyty jsou vyhledávanou alternativou především pro klienty, kteří pochybují o svých znalostech jazyka. „Lekce jim umožní se takzvaně rozmluvit, v lavicích získají navíc nové přátele, se kterými mohou sdílet zkušenosti ze svého zaměstnání. Navíc jazykové školy asistují při hledání brigády a udělí jim cenné rady a tipy,“ doplňuje Janičina.

Lákavou alternativou k Novému Zélandu je pobyt v Austrálii. V takových případech je ale nutná asistence agentury jako je STUDENT AGENCY. Do Austrálie se cestuje na turistická a studijní víza, pracovat bez druhých jmenovaných ale není možné. Základní podmínkou je studium v minimálním rozsahu 20 hodin za týden, přitom je možné pracovat na částečný úvazek, tedy 20 hodin týdně. „Bez pomoci agentury, která má v zemi své partnerské jazykové školy, je takřka nemožné se ve všech povinnostech zorientovat. Naši prodejci klientům pomáhají s celým procesem, včetně vyřízení studijního víza. Druhým velkým plus je následná asistence po celou dobu pobytu, 24 hodin denně je možné se obrátit na naši helplinku,“ vyzdvihuje Peter Janičina přednosti.

Další variantou pak mohou být pracovní pobyty v Evropě nebo au pair pobyty v USA. Tyto pozice nejsou vázané kvótami na víza a vycestovat tak může téměř kdokoliv a kdykoliv. Severní Amerika i Evropa nabízejí široké možnosti krátkodobých i dlouhodobých pracovních pobytů, při nichž mají mladí lidé dostatek času na cestování, a především studium cizího jazyka, což bývá hlavní motivace pro delší pobyt v zahraničí. Na dlouhodobé jazykové nebo pracovní pobyty do zahraničí vycestují každý rok tisíce lidí, zejména studenti a absolventi.