13.05.2019, Autobusy CZ

Společnosti RegioJet a STUDENT AGENCY podaly v minulých týdnech žalobu k městskému soudu v Praze na společnost Flixbus kvůli nekalosoutěžnímu jednání a podnákladovým cenám, kterými se dlouhodobě snažili vytlačit ostatní dopravce působící na českém trhu a poškodit tím zákazníky. 

Podle znaleckých posudků, které si nechal RegioJet vypracovat, a které jsou přílohou žaloby, jezdil Flixbus déle než rok po svém příchodu na trh za ceny, které pokrývají jen 55 % nákladů.

Ze strany Flixbusu se jednalo o nekalou soutěž s cílem ovládnout trh a poškodit podnikání ostatních dopravců.

K nekalé soutěži podnákladovými cenami a nátlaku na ostatní dopravce Flixbus využívá téměř neomezené finanční zdroje, které má k dispozici od silných mezinárodních finančních skupin, které Flixbus vlastní.

Do České republiky nepřišel Flixbus jako nový hráč, ale jako evropský dominant, který má v řadě zemí téměř monopol a o stejné se pokoušel také v ČR.

Flixbus také nepravdivě uváděl, že jezdí za dlouhodobě udržitelné ceny. Jakmile by se mu podařilo ovládnout trh a ostatní dopravce vytlačit, snížil by počet míst za levnější ceny a pro většinu by zákazníků výrazně zdražil na obdobnou úroveň, jakou musí cestující platit v Německu nebo v dalších evropských zemích. K takové situaci došlo například v Německu, což se prokázalo i nezávislými odbornými studiemi, kdy po dosažení faktického monopolu na německém trhu Flixbus ceny pro cestující výrazně zvýšil.