10.02.2019, Autobusy SK

Češi míří na valentýnské dovolené, prodloužené víkendy je tolik nelákají. Nejčastěji vybírají exotiku u moře nebo pobyt na horách. Letos jich vyjede na zamilovaný únorový pobyt téměř o pětinu více než před rokem.

Svátek zamilovaných svatý Valentýn sice nepatří mezi naše tradiční svátky, Češi si na něj ale rychle zvykli. Každý rok přibývá párů, které míří na valentýnské pobyty. Nejčastěji si vybírají zájezdy v exotických destinacích nebo naopak v romantických zasněžených horách.

Letos jich v období svátku svatého Valentýna míří na takovou dovolenou o 17 % více než před rokem. „Nejvíce poptávaný je mezi klienty portálu dovolena.cz, stejně jako před rokem, Egypt. Cenově velmi výhodné pobyty v akceptovatelné doletové vzdálenosti a v době, kdy už polovina Čechů vyhlíží jaro, znamenají vítanou dovolenou i v době Valentýna. Počet českých klientů mířících do Egypta každý rok roste. Rudé moře je i v únoru dostatečně teplé, aby se v něm dalo koupat. Navíc velkou výhodou návštěvy Egypta v zimě je to, že hotely nejsou tak plné jako v parném létě. Příjemné stránky takového pobytu začali Češi doceňovat až v posledních letech,“ vysvětluje ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Zatímco dříve lidé v tomto období častěji vyráželi na 2-3 denní pobyty v Česku či na Slovensku, v posledních letech rapidně stoupá počet lidí, kteří právě v únoru míří za exotikou. „Například prodloužené víkendy v evropských metropolích příliš letos klienti nežádali. Snad je odrazuje sychravé zimní počasí. Možná je přesvědčily last minute ceny valentýnských zájezdů do exotičtějších destinací, které jsou často s několikadenním pobytem v některé z evropských destinací srovnatelné,“ doplňuje Eva Sedlmajerová. Klasická sezóna takzvaných eurovíkendů začíná navíc později, tedy koncem března a v dubnu.

Prodejci portálu dovolena.cz evidují také pobyty prodané jako dárek k svátku zamilovaný, volba termínu takového pobytu je pak až později a může se i blížit termínu brzké letní dovolené. Často Češi k Valentýnu zakupují například letní dovolenou z first minute nabídky zájezdů – největší poptávka je po Turecku.

Mezi další oblíbené destinace patří španělské Kanárské ostrovy, Spojené arabské emiráty, pro delší pobyty pak Dominikánská republika. Zájem o karibskou zemi v únorových termínech letos vzrostl dokonce o třetinu. Nejvyhledávanější horská letoviska pro víkendové pobyty jsou v Rakousku, kvůli kratší dojezdové vzdálenosti, ty vzdálenější v Itálii upřednostňují lidé pro týdenní pobyty. „Také u hotelů v zimních rezortech poptávají naši klienti větší možnosti vyžití než jen snadnou dostupnost sjezdovek. V posledních letech jsou například oblíbené hotely s vlastím nebo blízkým wellness zázemím, tedy s vířivkami či saunami. Především v období svatého Valentýna jsou wellness pobyty více poptávané, kromě Rakouska si klienti oblíbili i některá místa v Česku nebo maďarské termální lázně,“ doplňuje Eva Sedlmajerová. U moře žádá většina klientů portálu dovolena.cz all-inclusice pobyty, na horách vyhledávají stravu formou polopenze.

V rámci Holdingu STUDENT AGENCY také autobusová a vlaková divize RegioJet nabízí v souvislosti s Valentýnem akci Single Valentýn, ve které zlevnila omezený počet jízdenek do více než 60 evropských destinací o 60 %. Jízdenky si cestující mohou zakoupit on-line nebo v mobilní aplikaci. Jízdenky jsou určeny na spoje do 31. března.  Často si zákazníci sami sestavují takzvaný balíček služeb, kdy si přes dovolena.cz zajistí ubytování v nějaké evropské metropoli a k tomu si v rámci valentýnské akce koupí zvýhodněnou jízdenku na autobus nebo vlak RegioJet,“ doplňuje Eva Sedlmajerová, ředitelka Dovolena.cz.