30.01.2020, Jazykové pobyty
  • S odchodem Velké Británie z Evropské unie se pro zákazníky STUDENT AGENCY a RegioJetu do konce roku 2020 nic nezmění.
  • Zájem o letenky z Česka do Londýna v loňském roce vzrostl. U korporátní klientely společnosti Orbix dokonce o 20 %.
  • Autobusové spojení RegioJetu mezi Prahou a Londýnem patří mezi ty nejvytíženější mezinárodní linky, které společnost obsluhuje. Ročně odbaví tisíce cestujících.

Nejvíce se odchod Velké Británie asi projeví u zákazníků oddělení jazykových a pracovních pobytů. „Do konce roku 2020 nicméně k žádné změně nedojde. To znamená, že teď nikdo nemusí mít obavy, že by třeba vycestoval na měsíc na jazykový pobyt a musel by tam řešit nějaké problémy,“ uklidňuje ředitel oddělení jazykových a pracovních pobytů Peter Janičina.

Už od loňského jara prodejci STUDENT AGENCY přesto doporučují klientům cestovat do Velké Británie s platným cestovním pasem. Zároveň je důležité mít u sebe vždy doklad o zaplaceném zdravotním pojištění. Zákazníkům, kteří míří na dlouhodobý pobyt typu au pair navíc doporučují prodejci STUDENT AGENCY nosit u sebe zvací dopis rodiny, na jejíž pozvání za prací do země vycestovali. „Pro pobyty delší než 3 měsíce bude nutné požádat o povolení k setrvání (European Leave to Remain), které umožní zůstat na území Velké Británie maximálně 3 roky,“ doplňuje Janičina.

Od roku 2021 by měl začít fungovat imigrační systém. Jeho podoba ale zatím známá není. „Obecně se předpokládá vznik elektronických žádostí ETA – Electronic Travel Authorisation - podobný systému ESTA pro vstup do USA. Cesta na pobyt do VB bude administrativně náročnější. Lze předpokládat, že cestu na dlouhodobější pobyt bude nutné plánovat s větším předstihem. Stejně jako v současnosti například při cestě do USA či Kanady, budeme do budoucna při cestách do Británie našim klientům na požádání nápomocni,“ doplnil.

Zákazníci STUDENT AGENCY se tak nemusí bát, že by jejich cesty za prací či vzděláním do Velké Británie v budoucnu měly být složitější nebo případně zmizí z nabídkových katalogů agentury. Právě naopak. „Do budoucna budeme nabídku rozšiřovat. Domníváme se, že budoucnost přinese jazykovému vzdělání či pracovním zkušenostem větší prestiž, která byla v posledních letech díky masovému pohybu obyvatel napříč celou Evropskou unií poměrně zašlá,“ vysvětluje manažerka prodejů jazykových pobytů Soňa Grobová.

Londýn? Pro Čechy stále top destinace

Britská metropole patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější destinace zákazníků letenek od STUDENT AGENCY. „V loňském roce jsme dokonce zaznamenali meziroční nárůst zájmu o letenky do Londýna, a to asi o 15 %. Předpokládáme, že i letos bude rostoucí trend pokračovat. A to i díky výhodným cenám letenek jak od tradičních dopravců, tak od těch nízkonákladových," vysvětluje obchodní ředitelka letenkového portálu Věra Janičinová.

Obdobná je situace i u společnosti Orbix patřící do skupiny STUDENT AGENCY. Zájem korporátní klientely o letenky do britské metropole vzrostl meziročně dokonce o 20 %. A stejně jako běžní zákazníci, také ti korporátní si v roce 2019 zakoupili do Londýna velké množství letenek od low cost dopravců.

Tisíce Čechů ročně míří do Londýna žlutým autobusem

Autobusové spojení RegioJetu mezi Prahou a Londýnem patří mezi nejvytíženější mezinárodní linky společnosti. A i zájem o jízdenky na této trase roste. „Meziročně jsme dosáhli na této lince růstu. Spojení do Londýna je specifické tím, že cestující často nakupují své jízdenky i na poslední chvíli. Domníváme se, že i z takového chování zákazníků je patrné, že Londýn je stále velmi oblíbenou destinací, mimo jiné, i na prodloužené víkendy,“ přibližuje manažerka autobusové dopravy Kristýna Slezáková.

Palubní personál společnosti je už od loňského jara vybízen, aby právě na lince do Velké Británie cestoval s platným cestovním pasem.