03.08.2020, Autobusy CZ, Autobusy SK

Šest nových autobusů Irizar i8 vybavených nejmodernějšími technologiemi a také odnímatelnou sedačkou a otevíracími dveřmi v boční stěně autobusu s přípravou pro instalaci plošiny pro vozíčkáře nasadil do provozu na mezinárodních linkách autobusový dopravce RegioJet. Aktuálně autobusy jezdí na lince Praha – Drážďany – Berlín a zpět, která již je v provozu 5x denně v každém směru.

Kromě toho se RegioJet vrací na polský trh a spustil opět provoz na autobusové lince Ostrava – Krakov a zpět s přímým napojením na vlaky RegioJet ve stanici Ostrava – Svinov. RegioJet tak nabízí nejrychlejší spojení Prahy s Krakovem za 6 hodin a za ceny od 249 Kč. Zároveň RegioJet již také obnovil provoz na většině dalších mezinárodních a vnitrostátních autobusových linek.

„Rychle se vracíme do původního rozsahu provozu naší dopravy. Vidíme, že cestující mají zájem s námi cestovat jak v rámci České republiky, tak do zahraničí. Naší strategií je co nejdříve překonat omezení způsobená COVIDEM 19 právě co nejrychlejším obnovením dopravy a také otevíráním nových linek nebo investicemi do nových autobusů a další železniční techniky,“ říká Ivana Kašická, ředitelka dopravy RegioJet.

Kromě úprav spojených s možností přepravy vozíčkářů jsou nové autobusy RegioJet Irizar i8 vybaveny například samohasícím zařízením pro případ požáru, mají celokožené sedačky pro cestující a v sedačkách jsou instalovány monitory s rozlišením SD HD.

Autobusová linka Ostrava – Krakov a zpět je v provozu denně v každém směru s odjezdem z Ostravy Svinova ve 13.20 (přípojný vlak z Prahy hl. n. odjíždí v 9:50) a příjezdem do Krakova v 15:50 hodin. V opačném směru z Krakova odjíždí autobus v 8:00 s příjezdem do Ostravy Svinova v 10:30 hodin s tím, že přípojný vlak RegioJet do Prahy odjíždí v 10:53 a do Prahy má příjezd ve 14.07 hodin. Z Ostravy Svinova do Krakova jede autobus nonstop a za trasu Ostrava – Krakov začíná cena jízdenek na 149 Kč.

Od přelomu července a srpna rozšířil vedle spuštění linky do Krakova RegioJet provoz také na dalších mezinárodních autobusových linkách a zahájil prodej jízdenek na období do konce roku. RegioJet již také obnovil provoz autobusových spojů do italského hlavního města Říma a aktuálně navýšil počty spojů na linkách do Paříže, Curychu nebo Drážďan a Berlína. Na této lince již jezdí autobusy v rozsahu 5 spojů denně v každém směru.

Rok 2019 byl pro autobusy RegioJet ekonomicky velmi úspěšným obdobím. Jeho autobusy dosáhly v roce 2019 zisku před zdaněním cca 150 mil. Kč.