29.10.2020, Dovolena.cz, Letenky CZ

S tím, jak stále více Čechů musí z řady důvodů absolvovat nařízené testování na Covid 19, objevuje se nový trend: jakmile je test na Covid negativní, sbalí si potřebné věci, rodinu a vybírají na last minute zájezd a odjíždí z Česka pryč na dovolenou. Zájem je vidět také na intenzivním "trafficu" na speciální podstránce www.kammuzu.cz, kterou STUDENT AGENCY právě za účelem rychlé orientace v cestování zřídila.

Češi tak využívají toho, že mají k dispozici negativní test na Covid, děti nemají školní výuku a právě s negativním testem na Covid platným například do 72 hodin od uskutečnění mohou odcestovat bez omezení do řady destinací. Mezi ně patří například: Egypt, Tunisko nebo Zanzibar a další. I když musí pracovat, není problém, aby aktivity na bázi práce z domova - tedy tzv. "home office" - zvládli například z pláže či hotelového pokoje. Výraznou motivací jsou také díky obecně malé poptáce nižší ceny zájezdů a letenek.

Rostoucí poptávka po těchto dovolených „narychlo“ po absolvování Covid testu je vidět i na zájmu o zájezdy do uvedených zemí. „Zatímco v rámci Česka lidé omezili výlety a cestování na minimum, o last minute cestování do přímořských destinací začal zájem v posledních týdnech růst.

Tato úplně nová poptávka je také vidět na růstu intenzity návštěv na zvláštní internetové podstránce, kterou STUDENT AGENCY zřídila – www.kammuzu.cz. Ta ukazuje u jednotlivých turisticky populárních zemí, jaké náležitosti je třeba splnit, aby tam Češi mohli vycestovat.

Portál www.kammuzu.cz přináší semafor nejoblíbenějších destinací a informace o možnostech vycestování. Uživatelé zde najdou nejen přehledné informace o podmínkách vycestování, (například, zda je v dané destinaci potřeba test na covid), ale také nejlevnější vlakovou, autobusovou nebo leteckou dopravu, ubytování a zájezdy. Informace se zde aktualizují a doplňují podle vývoje pandemické situace, zájmu a sezónnosti.

“Cílem je pomoci všem, kteří chtějí i cestovat. Chápeme, že je složité zorientovat se v nařízeních, slepých mapách a dlouhých seznamech, které se mění ze dne na den. Snažíme se našim zákazníkům zprostředkovat informace, které jsou pro ně důležité a pomohou jim k nákupu výhodných jízdenek, letenek či dovolené,” dodává Petr Beťák, ředitel Digitálních produktů Student Agency a RegioJet.

"Aktuálně se nejvíce prodávají last minute zájezdy do Egypta, Tunisu a na Kanárské ostrovy - jenom za poslední dva týdy jsou to stovky lidí, co se takto rozhodly jet," říká Petr Čipera manažer produktu dovolena.cz ze skupiny STUDENT AGENCY Travel.

"Podobné je to u letenek, kde ve druhé polovině října je patrný výkyv v poptávce směrem nahoru, a zájem je i o exotické destinace Maledivy, Dubaj, Zanzibar, Mexiko. Změnilo se nákupní chování, lidé nakupují letenky většinou jednotky dnů před odletem – často právě v návaznosti na negativní výsledek testu na Covid 19," doplňuje Věra Janičinová, manažerka letenek STUDENT AGENCY Travel.