11.01.2021, Jazykové pobyty

Individuální zájemci o jazykové vzdělávání ve Velké Británii, stejně jako školy z Česka organizující krátkodobé exkurze žáků do Velké Británie s cílem jazykové výuky, se nemusí obávat dopadů Brexitu na své plány zlepšit angličtinu pobytem na jazykové škole ve Velké Británii.

Hlavním rozdílem oproti dosavadní praxi bude povinnost cestovat namísto občanského průkazu s cestovním pasem, mít zdravotní pojištění platné v zemích mimo EU a také mít možnost prokázat se zpáteční letenkou či jízdenkou. Nicméně jedná se spíše o formality nebo dodatečné náklady, které ale nepředstavují vážnější administrativní překážku studia angličtiny v zemi za Lamanšským průlivem. Jazykové kurzy je tedy možné vybírat a absolvovat stejně jako doposud – není to nijak omezeno věkem a studenti stejně jako organizované školní skupiny cestují v drtivé většině případů se statusem běžného turisty.

Studium na střední škole ve Velké Británii do 25 týdnů také bez výraznějších změn

Žádné velké změny podmínek se nečekají ani u studia na středních školách do délky 25 týdnů resp. půl roku. Podobně jako u jazykových pobytů bude zapotřebí pouze platný cestovní pas a dokumenty školy potvrzující přijetí ke studiu.

Dlouhodobé studium na střední škole pravděpodobně se studentským vízem

Zatímco v případě kratších studijních pobytů je již nyní poměrně jasno, na další informace se stále čeká u delších pobytů. STUDENT AGENCY je v intenzivním kontaktu se spolupracujícími agenturami a školami ve Velké Británii a snaží se o co nejdřívější upřesnění všech detailů a požadavků na dlouhodobější studijní pobyty.

Například u klasického studia na střední škole, které je omezeno věkem a je dlouhodobějšího charakteru, je aktuálně předpoklad, že novinkou bude potřeba žádat o studijní vízum. Právě na upřesnění těchto a dalších požadavků ze strany britských úřadů se aktuálně pracuje.

Nejasno je zatím u pracovních pobytů

U pracovních pobytů, jako jsou například letní brigády, práce v hotelích apod., zatím nebyla stanovena pravidla na vstup do Velké Británie. Podobně to platí pro programy au-pair, kde po Brexitu již nově bude možné nastoupit na práci au-pair výhradně prostřednictvím certifikované zprostředkující agentury – právě, jako je například STUDENT AGENCY, která zajistí veškeré potřebné administrativní náležitosti.

V případě pracovní činnosti a brigády je zde předpoklad nutnosti pracovního víza, které může představovat administrativní překážku a jeho vydání se řídí řadou podmínek.  V tomto jsou země Evropské unie – včetně České republiky - ve vztahu k Velké Británii tzv. třetí zemí se stejnými podmínkami, jako měly doposud nečlenské země EU.

Právě pracovní pobyty ve Velké Británii jsou aktuálně oblasti s největším otazníkem po dokončení Brexitu k 31. 12. 2020. STUDENT AGENCY je v intenzivním kontaktu s partnerskými agenturami na Britských ostrovech, které situaci řeší a připravují informace o podmínkách vstupu v případě pracovních pobytů.

Zájem o pobyty v zahraničí se bez ohledu na Covid opět postupně zvyšuje

Již ke konci roku 2020 byl zahájen prodej skupinových jazykových pobytů pro děti s delegátem, které budou probíhat v létě 2021. O tyto pobyty je zájem jak ze strany klientů, kteří na tento pobyt nemohli kvůli pandemii poslat své děti v létě 2020, tak i ze strany nových klientů.

Aktuálně na začátku roku již je prodáno více než 10 % kapacit a největší zájem je o pobyty s autobusovou dopravou do Torbay nebo leteckou dopravou do Cambridge.

U jazykových pobytů pro dospělé již nyní klienti pořizují pobyty na léto zejména na Maltě, která si dlouhodobě drží dobrou epidemiologickou situaci, poptávka je také po studiu na střední škole a to s nástupem od září 2021 – zejména v destinacích v USA.