05.06.2012, archiv
Dopravce Student Agency, který provozuje dálkové autobusové spoje a železniční dopravce RegioJet, budou i po čas letních prázdnin uznávat slevové průkazy na žákovské jízdné. Toto jízdné využívají všichni studenti cestující mezi místem trvalého bydliště a sídlem školy, popř. místem výuky. Žákovské jízdné dle zákona platí od začátku do konce školního roku, což je do 30. 6. 2012. Student Agency a RegioJet se rozhodly, že na rozdíl od ostatních dopravců budou v období měsíce července a srpna dobrovolně uznávat nárok na toto jízdné všem studentům s žákovským průkazem v kombinaci s Kreditovou jízdenkou. Sleva na jízdném pro žáky od 15 do 26 let činí obvykle 25 % a více, pro žáky mladší 15 let činí sleva 62,5 %. Na cestování od září v novém školním roce je třeba mít novou průkazku s platností od 1. 9. 2012.

Na levné cestování studentům v letních měsících stačí mít pouze Kreditovou jízdenku a žákovský průkaz, který dosud na trase využívali. Ten lze uplatnit na všech vnitrostátních autobusových linkách Student Agency a také ve vlacích IC RegioJet, jezdících mezi Prahou a Havířovem. Žákovský průkaz, který byl platný pro danou trasu v období školního roku, bude platit také v měsíci červenci a srpnu. Studenti tak mohou na jízdném v kombinaci s Kreditovou jízdenkou ušetřit více než 25 %, žáci do 15 let ušetří dokonce 62,5 %. Např. cesta vlakem z Prahy do Ostravy vyjde studenty mladší 26 let na 215 Kč, cesta z Prahy do Brna vyjde na 130 Kč. Společnost Student Agency a RegioJet se snaží vyjít všem studentům vstříc a na rozdíl od ostatních dopravců jim poskytovat stabilní možnost cestování mezi místem školy a bydlištěm i v době letních prázdnin.

Kreditovou jízdenku lze získat jednoduchou registrací na internetu na stránkách http://jizdenky.studentagency.cz . Po registraci je cestujícímu zasláno na email číslo jízdenky a na její konto si může vložit peníze. Z těchto peněz cestující postupně čerpá za jednotlivé rezervace jízdenek. Peníze lze vložit na konto převodem, platbou platební kartou nebo v hotovosti na kterékoli pobočce Student Agency a RegioJet. Rezervace jízdenek je možná na webových stránkách a prostřednictvím sms zpráv. Kreditová jízdenka Student Agency je přenosná, může na ni cestovat více cestujících a je všem poskytována zdarma.

Na palubě autobusů se mouhou cestující setkat se servisem v ceně jízdného v rozsahu káva, čaj a denní tisk, samozřejmostí je promítání filmů, připojení k síti wifi a doprovod palubního personálu po celou dobu cesty. Ve vlacích IC RegioJet je k dispozici bezdrátová síť wifi, elektrické zásuvky na 230V, káva, čaj a denní tisk, možnost zakoupení občerstvení za nákladové ceny. Vlaky IC RegioJet zajišťují spojení Prahy s Ostravou a Havířovem 7 páry spojů, z toho jeden zajíždí až do Žiliny.