13.04.2011, archiv
V Praze a v Brně se v těchto dnech školí členové palubního personálu autobusových spojů Student Agency express na kurzech první pomoci. Kurzy jsou zaměřeny na problematiku první pomoci podávané v případě potřeby samotnými stevardy a stevardkami na palubách žlutých autobusů.

Školení první pomoci probíhá v Praze a v Brně, během deseti kurzů se proškolí na 150 stevardů společnosti Student Agency. Cílem školení je, aby stevardi znali a byli schopni použít základy první pomoci, s čímž souvisí také znalost příslušné legislativy. Účastníci školení se seznamují nejen například s obsahem autolékárničky, ale také se učí, jak postupovat v případě nehody, jak zastavit krvácení, ošetřit rány, uvést zraněného do stabilizované polohy nebo jak zahájit oživování.

Kurzy pro Student Agency zajišťuje vzdělávací a poradenská společnost Everesta, která ke školení využívá zkušené lektory. Ti kladou důraz především na praxi. Stevardi proto zkouší dané postupy sami na sobě, např. obvazování, uvedení do stabilizované polohy aj. Pro nácvik oživování, které zahrnuje masáž srdce a umělé dýchání, je jim k dispozici figurína. Po absolvování kurzu by tedy měli být schopní v případě nehody okamžitě zareagovat a poskytnout první pomoc správně.

Školení o poskytování první pomoci absolvují členové palubního personálu pravidelně. Na svých cestách se setkávají s různými situacemi, kdy podobné školení využijí. Mezi tyto situace patřila například asistence při porodu dítěte na lince Karlovy Vary – Praha či občasná asistence a pomoc cestujícím například při epileptickém záchvatu.

O společnosti Everesta

Vzdělávací a poradenská společnost Everesta se sídlem v České Lípě má své zastoupení již v šesti českých a moravských městech. Vzdělávání, firemní poradenství, eventy a konference a další služby firmám, to jsou hlavní oblasti, ve kterých nabízí svým klientům pomoc. Dceřiná společnost ECS Eurofinance se specializuje na kompletní dotační poradenství a konzultační služby v oblasti zadávání výběrových řízení.

Školení proběhlo v rámci projektu "Komplexní vzdělávání zaměstnanců STUDENT AGENCYs.r.o." a je financováno z Evropského sociální fondu EU a státního rozpočtu ČR.