04.03.2015, archiv
Rok 2014 byl pro autobusovou dopravu společnosti STUDENT AGENCY jednoznačně úspěšný. Luxusní autobusy na tuzemských a mezinárodních linkách využilo přes 6,7 milionů cestujících, což je nejvyšší číslo v historii společnosti. Denně s námi cestovalo v průměru o 1 935 klientů více než v předešlém roce. Obrat autobusové divize vloni dosáhl částky téměř 1,2 miliard korun a meziročně tak vzrostl téměř o patnáct procent. STUDENT AGENCY tak potvrdila svoji pozici lídra na trhu autobusové dopravy.

„Rok 2014 považujeme za velmi úspěšný. Podařilo se nám překonat celoroční plán počtu přepravených osob. Autobusové linky využilo každý den o 1 935 klientů více než rok předtím. Jsem přesvědčena, že je to díky tomu, že udržujeme vysokou kvalitu cestování a našich služeb. Neustále vytváříme nové linky, posilujeme ty stávající a investujeme do obnovy vozového parku. Díky komfortnímu cestování v nejluxusnějších autobusech a nadstandardnímu palubnímu servisu se k nám vracejí spokojení zákazníci a neustále přibývají noví,“ komentuje úspěch ředitelka autobusové dopravy STUDENT AGENCY Ivana Kašická.

Autobusová doprava v roce 2014 dosáhla obratu ve výši bezmála 1,2 miliard korun. V porovnání s předchozím rokem jde o nárůst téměř 15 procent. V loňském roce autobusy STUDENT AGENCY na vnitrostátních a mezinárodních linkách urazily 28 780 486 kilometrů a přepravily 6,71 milionů cestujících.

Počet přepravených cestujících

  Vnitrotátní doprava Mezinárodní doprava Celkový počet
přepravených osob
Počet spojů
Rok 2014 5,65 mil. 1,06 mil. 6,71 mil. 19 700
Meziroční nárůst 12,5% 7,9% 11,8% 8,7%
    

Vnitrostátní autobusová doprava

V roce 2014 společnost STUDENT AGENCY překonala na vnitrostátních linkách hranici 5,5 milionů přepravených cestujících vůbec poprvé. Oproti roku 2013 vzrostl počet cestujících o 12,5 procenta. Pro představu – každý den jsme přepravili v průměru o 1725 cestujících více.

Nejvyužívanější je stejně jako v předešlých letech linka Praha – Brno. Nic na tom nezměnila ani rekonstrukce a stavební úpravy na dálnici D1. „I na této lince jsme evidovali nárůst počtu přepravených klientů a to o více než čtyři procenta. Rekonstrukce dálnice ovlivnila dopravu mezi oběma městy a řada cestujících raději přesedla z auta do autobusu, kde může čas strávených na cestách smysluplně využít. Díky bezplatné Wi-Fi mohou klienti během jízdy i případného stání v koloně pracovat a díky zábavnímu portálu plnému filmů, hudby nebo online her jim čas utíká rychleji,“ říká Ivana Kašická.

Oblibu cestujících si získaly i všechny nové linky. „Skokanem loňského roku jsou linky z Brna do Českých Budějovic a z Prahy do Mostu a Chomutova, které jsme spustili v dubnu 2013. U první linky došlo k meziročnímu nárůstu počtu cestujících o 150 procent, u druhé potom o více než 130 procent,“ komentuje Ivana Kašická. Výrazný meziroční nárůst cestujících jsme zaznamenali také na linkách Praha – České Budějovice/Český Krumlov, Brno – Zlín a Brno – Ostrava.

Mezinárodní autobusová doprava

V roce 2014 výrazně narostl počet cestujících také na mezinárodních linkách – celkově jsme přepravili 1,06 mil. klientů. Oproti roku 2013 vloni žluté autobusy využilo v průměru každý den o 206 cestujících více. Největší zájem je o spoje, které míří do měst v okolních zemích – tedy do Vídně, Berlína, Budapešti nebo v letní sezóně do Paříže a Říma. Právě kvůli velkému zájmu cestujících jsme rozšířili na těchto linkách počet spojů a navíc posilujeme hlavní turistickou sezónu. V roce 2014 jsme vypravili více než 19 000 spojů, tedy o sedm procent více než v předchozím roce.

„Jednoznačně největší počet klientů vloni cestoval luxusními žlutými autobusy do Vídně, Bratislavy a dalších slovenských měst a do Budapešti,“ vyjmenovala trojici nejoblíbenějších destinací Ivana Kašická.

Největší množství cestujících jsme tradičně zaznamenali v období od dubna do listopadu. „Největší počet klientů s námi cestoval v srpnu, kdy jsme vůbec poprvé v naší desetileté historii překonali magickou hranici 100 000 přepravených osob na zahraničních linkách za měsíc,“ dodává Ivana Kašická. Větší počet cestujících oproti roku 2013 jsme ovšem zaznamenali i v zimních měsících.

Před sezónou navíc došlo ke kompletní obnově mezinárodní autobusové flotily a tak klienti na svých cestách do zahraničí jezdí už jen v nejmodernějších autobusech ve stylu FUN & RELAX.

Plány na rok 2015? Slovensko a ještě víc zábavy a odpočinku

I v letošním roce plánujeme investice do vozového parku a rozšiřování dalších linek. Od letošního roku skupina STUDENT AGENCY provozuje pod hlavičkou společnosti RegioJet tuzemskou autobusovou dopravu také na Slovensku.

Do rozvoje a zkvalitňování veřejné dopravy se skupina STUDENT AGENCY pustila i na Slovensku. První slovenskou vnitrostátní linku spustila společnost RegioJet v únoru 2015. Linka zaznamenala v prvních týdnech obrovský úspěch cestujících, proto se RegioJet rozhodl na linku od 9. března nasadit další spoje. Ranní spoje budou z Nitry do Bratislavy jezdit po třiceti minutách, díky novým odpoledním a večerním spojům se zájemci pohodlně dostanou z Bratislavy domů i v pozdějších hodinách.

Novinkou bude tzv. divadelní spoj s odjezdem ve 22:30. „Společně s dalším novým spojem ve 21:00 z Bratislavy vycházíme vstříc cestujícím, kteří pracují v hlavním městě do pozdních večerních hodin nebo chtějí vyrazit do divadel, galerií a dalších kulturních institucí. S našimi žlutými linkami si už nemusí dělat starosti, i pozdě večer budou mít jistotu, že se bezpečně dostanou domů,“ dodává Ivana Kašická.

Další novou mezinárodní linkou je spoj mezi Brnem a Martinem. Ten STUDENT AGENCY začala provozovat v polovině února. „Tím naše plány samozřejmě nekončí. Pro hlavní sezónu plánujeme například posílení mezinárodních linek do Budapešti nebo do italského Říma,“ prozrazuje Ivana Kašická s tím, že o dalších posílených nebo úplně nových linkách budeme cestující informovat na webových stránkách www.studentagency.cz.

Souběžně se spouštěním nových nebo posilování stávajících linek STUDENT AGENCY také investuje do obnovy vozového parku. V letošním roce plánujeme koupit další autobusy ve stylu FUN & RELAX. Naši cestující se tak mohou těšit na nové luxusní vozy s pohodlnými koženými sedadly, jejichž součástí jsou dotykové obrazovky se zábavním portálem. V něm jsou dostupné desítky filmů a seriálů, živé vysílání českých televizí, online hry, hudba nebo elektronické knihy.

Příběh autobusů STUDENT AGENCY

Luxusní autobusy STUDENT AGENCY brázdí české a evropské silnice už jedenáct let. Úspěšný příběh žlutých linek se začal psát v lednu 2004, kdy autobusy STUDENT AGENCY poprvé vyjely na linku Praha – Brno. V současnosti naše linky spojují Prahu a Brno s třemi desítkami tuzemských měst – zatím poslední otevřenou linkou se v prosinci 2014 stala linka Praha – Znojmo – Vídeň.

Mezinárodní linky jezdí do 14 evropských zemí – například do Velké Británie, Švýcarska, Rakouska, Itálie a Maďarska. Mimo to STUDENT AGENCY nadále spolupracuje s německým dopravcem Deutsche Bahn. Společně provozujeme expresní autobusové linky IC Bus mezi Prahou a Mnichovem a mezi Prahou, Norimberkem, Mannheimem, Heidelbergem a Štrasburkem.