03.10.2008, archiv
Ihned poté co jsme se dozvěděli o tragické nehodě linkového autobusu na Slovensku jsme sestavili několik týmů, které začaly s pomocí postiženým.

Nejvyšší vedení včetně ředitele společnosti řešilo situaci přímo na místě nehody – zajistili náhradní dopravu, jídlo, pití a vše ostatní co cestující na místě potřebovali. V průběhu dne hovořili se všemi postiženými, jejichž zdravotní stav to dovoloval, jsou v kontaktu s pozůstalými obětí.

Byla zřízena krizová centra s bezplatnými telefonními linkami. Brněnský tým vedla manažerka z oddělení autobusové dopravy spolu s personální ředitelkou a firemní psycholožkou. Slovenská centra v Bratislavě a Košicích zaštítila regionální ředitelka pro Slovensko. Byla zajištěna non-stop pomoc psychologů z krizového intervenčního týmu.

Médiím byla po celou dobu k dispozici marketingová a PR ředitelka.

Náhradní doprava z místa neštěstí byla zajištěna zpět do Bardějova i dále ve směru do České republiky. Poslední cestující dorazili do Prahy kolem půl sedmé. V nemocnici zůstává 7 osob, podle vyjádření primáře nemocnice pro slovenská média není nikdo z nich v ohrožení života.

O víkendu budou fungovat pro cestující a jejich blízké osoby tato telefonní čísla :

STUDENT AGENCY - ČR: + 420 841 101 101
STUDENT AGENCY - SR: + 421 484 723 812 (od 9 – 13 h)

STUDENT AGENCY provozuje autobusovou dopravu od roku 2000, na Slovensko jezdí od roku 2005. Ročně ujedou naše autobusy 20 miliónů kilometrů.

Bezpečnost cestujících je pro nás velmi důležitá. Autobusy prochází pravidelnou technickou kontrolou, vozový park je pravidelně obnovován. Havarovaný autobus byl 4 měsíce starý. Autobusy jsou vybaveny elektronickými tachografy, které přesně monitorují dodržování povinných přestávek jednotlivých řidičů. Na našich linkách pravidelně kontrolujeme dodržování bezpečnostních pravidel a při zjištění nedostatku jsou řidiči sankcionováni.

Při příjímání řidiči dokládají posudek o zdravotní způsobilosti vystavený na základě psychologických a neurologických vyšetření a profesní průkaz, který si musí každých 5 let obnovit. Součástí výběrového řízení jsou zkušební jízdy. Řidič havarovaného autobusu má řidičský průkaz od roku 2001 a dle zjištěných informací dosud neměl nehodu.

Všechny autobusy jsou také vybaveny bezpečnostními pásy. Použití pásů je součástí přepravního řádu a stewardky k jejich použití vyzývají po nástupu do autobusu. Od dnešního dne budou připoutání také kontrolovat a vyžadovat.

Znovu projdeme všechna bezpečnostní pravidla a opatření a prověříme, zda je možné některá dále posílit a nehodám předejít.

Cítíme hlubokou lítost nad touto tragickou událostí, s postiženými zůstáváme v kontaktu. Uhradíme veškeré léčebné výlohy, odškodníme újmy na zdraví, majetku i výdělku a poskytneme podporu pozůstalým.

Za STUDENT AGENCY,
Radim Jančura