28.07.2008, archiv
Společnost STUDENT AGENCY, vlastnící renesanční Dům pánů z Lipé, oslaví v jeho prostorách 400 let od narození Jean-Louis Raduita de Souches - zahránce Brna před dobytím švédskými vojsky. Netradiční výstava v pasážích historického objektu na náměstí Svobody bude po celý srpen připomínat nejen život legendárního vojevůdce protišvédských sil, ale také období, ve kterém de Souches žil.

„V srpnu to bude 363 let co švédská armáda nakonec s nepořízenou z Brna odtáhla právě zásluhou velitele obránců Brna Raduita de Souches. Chceme Brňanům i návštěvníkům moravské metropole přiblížit nejen život tohoto vynikajícího vojevůdce, významně spojeného s českými zeměmi, ale také dobu, ve které žil a události, pojící ho s tímto regionem,“ říká Radim Jančura, majitel STUDENT AGENCY a Domu pánů z Lipé.

Ve spolupráci s Muzem města Brna nabídne Dům pánů z Lipé nevšední výstavu replik dobových obrazů a historických dokumentů mapujících Brno v 17. století a život francouzského velitele, sklízejícího úspěchy ve službách několika evropských armád.
„Právě Dům pánů z Lipé je s touto historickou postavou úzce spjat, v roce 1649 ho tehdy už hrabě Raduit de Souches pořídil do svého vlastnictví a užíval až do své smrti,“ dodává Jančura.

Jean-Louis Raduit de Souches získal první vojenské zkušenosti paradoxně ve švédské armádě. Po neshodách se svým velitelem však přešel k protistraně a nakonec pomohl roku 1645 odrazit mnohonásobnou švédskou přesilu právě od hradeb Brna. Moravská metropole se následně stala jeho novým sídlem.

Dnes je v Domě pánů z Lipé umístěno také informační centrum, které nabízí kompletní informační servis, včetně předprodeje vstupenek na kulturní a sportovní akce ve městě a regionu, informace o dopravních spojích a lokálních firmách, prodej poznávacích výletů do okolí a autobusových jízdenek společnosti STUDENT AGENCY.