Každý měsíc vám přinášíme zajímavé články z cest po celém světě. Nechybí ani kulturní a geografické zajímavosti, informace o nových produktech STUDENT AGENCY, soutěže a rozhovory se zajímavými osobnostmi. Náš časopis Žlutý najdete zdarma v každém autobuse a vlaku Regiojet, stejně jako na pobočkách STUDENT AGENCY.

Prosinec 2019

Nad tím, co všechno se může skrývat pod slovem VÝZVA se zamýšlíme v posledním čísle letošního roku. Výzvou může být setkání s divokou zvěří nebo svérázný boj proti domácímu násilí, s obojím se setkal v Asii Jiří Pasz. Výzvou je výprava po stopách své rodiny do Kolumbie, nebo jazykový pobyt v Kanadě. A z jiného soudku – už jste někdy místo čipsů ochutnali pražené červy? Rozhovor jsme vedli s nevidomým Ondřejem Zmeškalem, který svůj hendikep přijal jako výzvu. Začal běhat ultramaratony a ještě podporuje další postižené. K našemu tématu patří i audiokniha o pěší výpravě Reinholda Messnera pouští Gobi. Můžete ji vyhrát v soutěži! Přejeme spokojený závěr roku.

Listopad 2019

ČTYŘI ŽIVLY vládnou listopadovému číslu. Vodní živel je spojen s Českým Krumlovem – zkuste vystoupit z lodě a zanořit se do spletitých uliček. O tom, jak je VODA důležitá, se přesvědčíte „Na vlastní kůži“ v Africe. S expedicí se vydáme na čerstvý VZDUCH do pohoří Pamír, kde je zastoupena voda v pevném skupenství. ZEMI i OHEŇ v podobě sopek najdete na Kamčatce. Další tipy, kam cestovat za čtyřmi živly, přinášíme v rubrice Pod lupou. Živlem může být ale i člověk – v rozhovorech vám představíme hned tři zajímavé osobnosti. Prolistujte nového Žluťáka, ve kterém vás čeká i oblíbená soutěž!

Říjen 2019

V novém Žluťákovi oslavíme SÍLU ŽENY. Naše odvážené cestovatelky nás vezmou pod indiánské nebe do Peru, na nehostinné pobřeží Grónska a také do indického Váránasí. Se sportovkyněmi pošlapeme 8 100 km dlouhý cyklistický závod a také nás vytáhnou na zimní výšlap na Sněžku – v plavkách! Čeká vás i poutavý příběh z 19. století o snad první Japonce, která se usadila v Čechách. V rozhovoru jsme zpovídali další „silnou“ ženu, Ivanu Kašickou, ředitelku autobusové a vlakové dopravy RegioJetu. Těšte se i na soutěž. Přejeme krásné říjnové čtení.

Září 2019

K září patří vinobraní a proto téma nového čísla Žlutého zní Na koštu. Petr Horký v norském muzeu zjistí, že polárníci na lodi Fram bojovali proti kurdějím vínem z Madeiry. Vydáme se za oranžovým vínem do Slovinska a k sousedům na Slovensko do vinohradů ošetřovaných bez chemie, ale zato s láskou. V dalším článku se dočtete o vinařských zajímavostech v Gruzii a milý rozhovor jsme vedli s mladým nadšeným vinařem z Hustopečí na jižní Moravě. Samozřejmě nemůže chybět soutěž, tentokrát o vstupenky na festival Struny podzimu. Přejeme hezké čtení a na zdraví!

Srpen 2019

O prázdninách vyrážíme z měst do přírody a tak se v tématu srpnového čísla ptáme: MĚSTO, nebo VESNICE? Po městech i venkově Kazachstánu nás vtipně provede Alex Bendová a cestovatelky Mája a Alča nás pro změnu seznámí s filipínským venkovem. Dva kamarádi propojili lásku k pivu a cestování – na krásné fotky se můžete těšit s dvojicí Beer With Travel. A věděli jste, že kousek francouzského venkova se nachází nedaleko Pálavy na Jižní Moravě? Rozhovor jsme vedli s farmářem Jiřím Šonkou, který s láskou pokračuje v rodové tradici a jeho Farma u lesa získala několik ocenění. Na další články, pivní recept a tradiční soutěž se můžete těšit v novém čísle našeho Žluťáka.

Červenec 2019

Prázdniny patří MALÝM CESTOVATELŮM a v tomto duchu se nese i téma červencového čísla Žluťáka. Jak si užít rodinnou dovolenou na Maltě poradí Petr Horký. O své zážitky s objevováním Saudské Arábie se podělí Lukáš Synek, který v této zemi žil s manželkou a dvěma synky několik let. Edita Bízová dodá tipy, jak si usnadnit cestování s malými dětmi a podobné rady nabídne i koučka Michaela Drábková pro cestování se psím parťákem. Malé cestovatele potěší pozvánka na hrad Švihov, kde se natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku. Čekají vás další články a také SOUTĚŽ. Přejeme vám krásné léto!

Červen 2019

MÉNĚ JE VÍCE hlásá červnové číslo našeho „Žluťáka“. S minimem věcí se ocitneme na opuštěném ostrově v Indonésii nebo na horách v Pákistánu. Jak si na několikaměsíční treky nabalit co nejmenší výbavu poradí Petr Kosek. O zkušenosti s minimalistickým stylem života se podělí internetová nomádka Linda Martišková. Od Jiřího Pasze dostanete tip, jak ušetřit na cestách díky „dumpster divingu“ a na festivalu minimalismu Stačí málo se dozvíte jak se chovat šetrně k životnímu prostředí. Těšit se můžete na rozovor s dvojici oceňovaných architektů a také vás čeká soutěž o zajímavou knížku.

Květen 2019

Tématem květnového „Žluťáka“ je BEZPEČNÝ PŘÍSTAV, aneb DOMOV, ať už je to cokoliv a kdekoliv. Pro někoho na měsíce zaoceánská loď, pro někoho na rok dodávka a pro další starý Fiat Panda na cestách po Balkáně. Ten pravý domov si nejvíc vychutnáte po dlouhé cestě. Například po cestě na kolech z Nového Zélandu přes Asii do ČR nebo po náročném treku po nehostinné skotské krajině. Trošku z jiného soudku je minirozhovor – Josefovi byl „přístavem“ dětský domov, ale dokázal se vypracovat na kadeřníka v prestižním salonu. A soutěžit můžete o vstupenky na Veteranfest nebo krásné dárečky z Dyzajn Marketu. Přejeme krásné májové dny.

Duben 2019

Dubnové číslo „Žluťáka“ se nese na hudební vlně. Můžete si přečíst zajímavé rozhovory s mistrem houslařem Ondřejem Marholdem a s Češkou, která v Řecku učí na kytaru uprchíky. Rok na cestě prožil Adam Konečný – k seznamování s místními mu posloužila flétna. Hudebními kluby na Bali vás provede fotografka Tereza Koňaříková. Asi netušíte, že jeden z našich mašinfírů hraje v kapele a spolupořádá hudební festival. A čekají vás hned dvě soutěže.

Březen 2019

CO BUDE PO NÁS? ptá se březnové číslo časopisu Žlutý a přináší zajímavé články spojené s ekologií a cestováním. Vydáme se na Špicberky, do opuštěného důlního města, zamyslíme se nad pozitivy a negativy zvyšujícího se turismu v Himalájích a zavítáme do krásné, ale jedy otrávené Arménie. Inspiraci, jak pomoci životnímu prostředí dostaneme od dobrovolnické organizace Trash Hero – připojte se i vy! Soutěžit tentokrát můžete o báječnou kuchařku a „recyklované příběhy“. Přejeme prima zábavu.

Únor 2019

Nové DUHOVÉ číslo Žlutého se zabývá tolerancí a rozmanitostí. O "barevnosti“ světa píše oblíbený Petr Horký, s rozhlasovým pořadem Casablanca se podíváme na pošmourné Faerské ostrovy s okouzlujícími barevnými domky a dočteme se o ženském páru, který brázdí Balkán v karavanu. Tip na výlet směřuje do Vídně k Hundertwasserovu domu, který hraje všemi barvami a tvary. Rozhovor nám poskytla oblíbená bloggerka s česko-vietnamskými kořeny Do Thu Trang. V tomto čísle se můžete zúčastnit rovnou dvou soutěží – o knihu a o vstupenky na JazzFestBrno. Přejeme hezké zimní dny!

Leden 2019

Letošní rok začínáme v časopise ŽLUTÝ pro nás příznačným tématem – FENOMÉN ŽELEZNICE. Milovníci vlaků a vláčků se mohou těšit na spoustu zajímavých článků. O vagónech, které spláchla vlna tsunami, o cestování vlakem v Himalájích nebo na Transsibiřské magistrále. Martin Navrátil srovnává železniční dopravu ve více než 30 zemích světa a nádherné fotografie přinese článek o Pavlu Svobodovi, který také nejraději cestuje vlakem. Víte, kdo stojí za vzhledem moderních tramvají nebo interiéru vagonu Astra? Zasoutěžit si tentokrát můžete o audioknihu Vražda v Orient expresu. Přejeme pohodlné cestování v novém roce!